Тестване на терен: Първи Впечатления от Гуми Yokohama Geolander MT G003

Вече половин година и 10 000км търкаляме гумите Yokohama Geolander MT, които сменихме в Троян в 4X4 ГУМИ (4x4gumi.bg), като преминахме през доста разнообразни условия през есента, зимата и началото на пролетта на 2022-2023. Еко какви са нашите впечатления до сега.

Данни за гумите:

Марка / МоделYokohama Geolander MT G003
ПредназначениеОфроуд, кал (обозначение за M+S – mud + snow)
Технически данниРазмер: 265 / 70 R17 (при фабрични 265 / 65R17)
Шарка: 17мм грайфери и странични усилени бордове, 5мм грайфери на страничните бордове
Бордове: твърди с 9 пласта усилени пластове
Тегло: 25кг / гума за размер 265 / 70 R17
От къде ги взехме4X4 ГУМИ (4x4gumi.bg) на място в Троян
Технически данни за Yokohama Geolander MT

Преди да изберем гумите на място, решихме да видим и други опции. Преди всичко искахме да имаме малко по-висок борд от оригиналния, за да може да не пострадат бордовете толкова, колкото предишните гуми от BFG. Интересна шарка имаха и Bridgestone Dueler MT, но те нямаха странични грайфери и бордовете им бяха значително по-меки (даже по-меки от на BFG), което отписа директно този модел на Bridgestone. Към онзи момент като цена-качество остана опцията за Yokohama Geolander MT, чийто първоначални впечатления споделяме.

Снимка: Rocsta & Iveto – 4×4 Trips

През какво преминахме с Yokohama Geolander MT

Още при монтажа на гумите всичко си пасна както трябва и имаха нужда от минимален баланс. Веднага направихме едно пробно каране към х. Коман и бърза отбивка на вече познато място водопад Скока. През повечето време валеше дъжд, който се усили. Гумите не им спуснахме налягането и те се представяха доста добре на мокро – спирането в кал, издрапването от коловозите и с повече внимание на асфалта все пак трябваше да се вземе предвид.

През сравнително топлата зима, имахме и малка възможност да пробваме гумата на сняг и лед. Определено се държи като типична MT гума – окопава се, спира с няколко идеи по-бавно, често се чува ABS-a на Hilux-a да се задейства при по-висока скорост. Как се държи в сравнение с BFG KM3, с които бяхме преди?

Yokohama-та определени ще ви накара да се чувствате по-сигурни в калта, но на сняг и лед ще трябва да карате изключително по-внимателно, особено на шосето!

Просто си е типична шарка за чистене от кал и се справя изключително добре – особено в копаенето в коловози се минава като на парад, но даже и при леко по-ниски температури и мокър асфалт спирачния път се увеличава изключително много. Наш експеримент в контролирана среда (затворен паркинг) при температура от 20 градуса и втора при под 0 градуса Hilux-a му се увеличи спирачния път с повече от 3-4м при „аварийно“ спиране (натискане на спирачката рязко до край) при 50 км / ч. И в двата случая гумите бяха на 30PSI (2.0 бара) отпред и 38PSI (2.4 бара) отзад. В завои на асфалта гумата може да стане изключително „игрива“ и да ви подведе на мокро – за това трябва да сте изключително внимателно при мокро време. За завои на кал Geolander MT изключително доминира – в дълбока, тежка кал (примерно тази около Плана планина и към Лакатишка Рила), на рязък завой с 50-60 км / ч първоначално се усеща едно пробоксуване, но в следващия момент Hilux-a си „хваща“ линията, гумата изхвърля излишната кал по джипа като куче след кална разходка и оттам вече уверено ви повежда към приключението.

Там където имаше казуси бяха някои изключително стръмни прагове при мокро време и ронлива почва. Просто гумата си копаеше и не успяваше да хване сцепление. Все пак трябва да отбележим, че тогава се пробвахме да тръгваме от място на едно изключително по-стръмно място и без засилка.

Как е на сняг и лед?

На асфалта ще трябва да подхождате с изключително внимание, особено на лед и страничен наклон при сняг като почти всяка гума. Определено в сравнение с BFG KM3 гумата е с една идея назад.

На едно място, където имаше сняг и отдолу лед гумата не пробоксува и се качи юнашки. Няколко джипа след нас с АТ гуми боксуваха, на някои им се наложи да се качат със засилка. Надолу с подбор на линия и повече следене на коловоз благодарения на системи за down hill assist не изгубихме контрол над Hilux-a и успявахме да слезем по заледения участък безпроблемно.

Какво е състоянието на бордовете?

Ако помните при нашите дългосрочни тестове на BFG KM3, гумата тогава имаше проблеми със страничните бордове – въпреки че нямаше скъсани такива, то бяха сериозни нарязани от острите камъни по различни видове терени и каране с по-ниско налягане, което препоръчваме при офроуд. При Yokohama Geolander MT не наблюдаваме такова нещо! Бордовете нямат резки даже и по страничните грайфери, въпреки че ги караме на доста по-ниско налягане (1.5 отпред и 1.8 отзад). По-твърдия борд позволява и по-ниско налягане, съответно повече сцепление. В сравнение при сняг с такова налягане успяхме да разбордираме BFG KM3 гума. Определено Yokohama има с какво да се гордеят при проектирането на бордовете на гумата!

Как се вдигна разхода? Какъв е шума?

Определено усетихме разлика в разхода след преминаването от BFG KM3 към Yokohama Geolander MT – може би с около 0.5л / 100км. За разлика от това даже и след 10 000 км гумата е изключително тиха – да кажем, че вече се чува шума от вятъра в багажника на Front Runner Outfitters (Станахме официален дилър на Front Runner Outfitters) при 90 км / ч.

В заключение…

Нашия краткосрочен тест на Yokohama Geolander MT разкри една доста добра гума за офроуд и приключения, но задължително да трябва да преглътнете недостатъците й за асфалта. За всекидневна гума е с много условности и компромиси, но все пак целта й е да ви докара до по-малко достъпни места за бивак, а не да стоите в кемпер-стоповете.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading