Офроуд обучение – защо е важно?

Тук ще засегнем защо е важно да имате офроуд обучение като карате по черните пътища на Балканите.

Често за да стигнем до заветното място за бивак, далеч от тълпите, трябва да караме по черни пътища, които на Балканите не се поддържат. Срещаме се с дълбоки коловози, обратни наклони, каменни стъпала и други препятсвия, които може да ви оставят забутани. Вие сте спокойни, защото имате нова лебедка, крик, усилени точки, подходящи гуми… но нямате нещо много важно – знание как да боравите със всичко това.

Ако не знаете как да използвате оборудването си, то може да е опасно както за вас така и за околните – все едно е, че го нямате. Важно е първо да направите тренировка на „сухо“ – отивате на някоя поляна и започвате да експериментирате. Колко дебело трябва да е дървото за лебедката, колко е бърза при малък наклон (така ще прецените кога да добавите полиспаст към линията), как да държите крика (при неправилно захващане и изпускане на дръжката рискувате да счупите ръката си), как да подложите крика (като започнете да повдигате, ако не е позициониран правилно, може да ударите 4х4 автомобила си), кога би трябвало да сложите подложка (за да не потъва и извърта в кал или в някой коловоз).

Всички тези пинизи е добре да ги научите в подходяща среда и с някой опитен, който вече ги знае и то вярно. Може да се окаже, че много неща ги правите грешно или даже опасно.

В статията споделяме някои наши съвети, както и къде бихте могли да потърсите обучение. Следните съвети по никакъв начин не са обучение и не заместват реалния опит и базовото офроуд обучение.

Съвети за страничен наклон

Доста чести препятствия на Балканите са страничните наклони – те са засегнати в почти всяко офроуд обучение.

Въпреки че не е добре да разчитате само на прочетено в интернет, а да отидете на терен и да пробвате възможностите си (вашите и тези на 4х4 автомобила си), то ето има някои неща които могат да поставят вас или вашето 4х4 возило в трудна ситуация:

 • Високата скорост може да създаде приплъзване, нежелано движаение и риск от презавиване.
 • Естеството на терена може да ви отклони от желанта траектория.
 • Неподходящите или изтърканите гуми може да доведат до загуба на контрол. Ако трябва, подменете ги!
 • Слабо или уморено окачване може да доведе до прекомерно усукване на шасито, което съществено ще спомогне вашето 4х4 да се преобърне.
 • Общата височина на 4х4-то афектира центъра на тежестта. Превозно средство с инсталиран експедиционен багажник или покривна палатка ще има значително по-висок център на тежестта, т.е. ще трябва да подберете внимателно вашата линия.

Ние винаги като преминаваме през страничен наклон ни е много нервно – имаме експедиционен багажник с крик и лопата отгоре (понякога и туба с гориво), покривна палатка над хардтопа ни.

А ето и нашите съвети за преминаване през страничен наклон.

 • Навлезте в зоната на наклона с минимално ускорение
 • Не натискайте рязко педала на газта, за да избегнете внезапни приплъзвания (може да ви отклонят от траекторията, да не говорим, че много напрежение поставяте върху полуоските)
 • Внезапно подаване на газ, рязко спиране и прекомерно въртене на волана трябва да се избягват
 • Най-добрата практика е да сте завили в посока на наклона. Ако трябва да смените траекторията си, въртете волана бавно и нежно. Ако се случи да ви приплъзнат гумите или ако усетите, че сте на ръба на преобръщане, то е добре да потърсите начин да слезете назад по склона
 • В случай, че вашето 4х4 започне да се плъзга по страничния наклон, в никакъв случай не обръщайте колелата нагоре по-склона – така увеличавате шанса да се преобърнете (винаги в посоката на склона)

Потърсихме специалистите по рошави гуми от 4x4gumi.bg, които да споделят техния опит.

Както на пътя, така и извън него, един от най-важните фактори е правилният избор на гуми. Има три основни типа гуми, когато става въпрос за шофиране „извън пътя“ и те са:

1. All Terrain – както подсказва наименовванието, тези гуми са предназначени за смесен терен (асфалт, макадам, лека кал, сухи гористи местности и т.н).

2. Mud Terrain – съответно предназначени за по кални терени.

3. Extreme – проектирани така, че да се справят в най тежките, кални и трудно проходими терени.

След като си направим преценка за това каква гума ни е необходима, следва да изберем марка и модел. Гумите от премиум класа имат по-дълъг пробег и могат да ни спестят много нерви, гориво, време и в някои случаи ходене до сервиз за изправяне на ламарини. Такива гуми са: BF GOODRICH, CST, MAXXIS, GOODYEAR, SILVERSTONE, COOPER, TOYO и др.

4x4gumi.bg, Красимир Полендаков

Съвети за работа с крик

Преди изобщо да помислите дали ви трябва крик, то първо се уверете, че има къде да го закачите или поне предвиждате усилени точки. Това може да са теглич, усилени брони, странични стъпенки (не от декоративните, ами усилени за повдигане). В краен случай може да повдигнете гумата от джантата посредством специален колан.

Такива усилени стъпенки от португалската марка AFN4x4 може да закупите готови от Пикап Център София (имат не само за пикапи, но и за други джипове).

Повдигане с крик от усилена точка в бронята. Снимката е от обучение на 4×4 Trips Bulgaria (предоставена от тях)

Не използвайте крика самостоятелно за извършване на ремонти или смяна на гума – винаги комбинирайте с фабричния, маслен крик на автомобила!

Винаги преди използване се уверете, че вашия крик е добре поддържан. Лично ние не препоръчваме да го раздвижвате с някаква грес или смазка, поради факта, че той трябва да държи, а смазката може да накара елементите да „изпуснат“ и да стане по-голяма беля.

За нас е задължително преминаването на офроуд обучение преди да използвате вашия крик в реални условия.

Съвети за работа с лебедка

Вече сме писали статия за работа с лебедка и ви съветваме да я прочетете преди да преминете към вашето офроуд обучение.

Натиснете на картинката, за да разберете как да използвате лебедката безопасно!

Лебедката е мощно устройство, което изисква повишено внимание при употреба. Имам няколко препоръки за безопасност:

 • Монтирайте „ключ плюс“ за да можете да изключите лебедката по време на работа;
 • Ползвайте „успокоител за въжето“ – тежест, която се поставя върху въжето по време на работа и при евентуално скъсване – въжето пада на земята и не застрашава живота и здравето на ползващите;
 • Ползвайте ръкавици при работа с лебедка и пазете ръцете си далеч от барабана.
 • Работете с лебедката при правилен ъгъл ( въже спрямо линия на лебедката), за да намалите ъгъла на теглене или да удвоите силата на лебедката екипирайте се с полиспастна ролка;
 • Коланът за дърво е необходим при работа, за да пазим природата и за да ползваме лебедката по най-добрия начин.
Лебедка.бг Бъди подготвен!

Аптечка

Аптечката е задължителна част от всяко превозно средство, като в офроуд средите трябва да имате повече неща от обикновената автомобилна аптечка.

Нашата аптечка е винаги на лесно достъпно място и с отбелязан върху хардтопа кръст, че всеки да се досети къде може да е.

Може да преминете опреснителен курс за първа долекарска помощ или да е част от някое офроуд обучение.

Съветваме ви да го направите!

Снимка на 4×4 Trips Bulgaria от обучение за оказване на първа долекарска помощ

Офроуд обучение – къде?

Вече като имате някакви бегли представи как се борави с част от оборудването, тествали сте си го някъде на безопасно място, време е да проверите дали наистина го използвате правилно, т.е. ще ви трябва реално обучение.

Ето няколко места, където може да го направите:

Land Rover Club България организира за клубни членове всякакви събития, включително и обучения за боравене с оборудване, каране по пресечен терен, навигиране на превозно средство през пресечен терен. Обученията са в голяма част от разходките, където всеки клубен член може да попие знания от по-опитните и да пита без притеснение ако не знае нещо.

4×4 Trips Bulgaria организират платени обучения. Потърсихме ги за коментар по темата и ето какво споделиха.

Придвижването на превозните средства от точка А до точка Б има няколко аспекта, доста по-важни от самото шофиране, които често остават без нужното внимание от участниците в офроуда. А именно:

 • на първо място е безопасността при движение и при инциденти
 • как да се справим като изпаднем в затруднена ситуация свързана с нашето превозно средство
 • как да помогнем или да не пречим при инцидент извън пътя
 • как правилно и безопасно да използваме офроуд аксесоарите

Много често хората просто си купуват някакъв джип (било то подготвен или не) и тръгват към гората. И се оказва, че изобщо не са подготвени за това, което ги очаква… Най-често срещания проблем е липсата на безопасност при възникнали аварийни ситуации или инциденти – всеки си казва „на мен това няма да ми се случи“ … и така до момента, в който нещо се случи, било то сериозно или не чак толкова. Това е най-честата рецепта за инциденти, които лесно биха били избегнати ако се спазват няколко прости правила.

В 4х4 trips Bulgaria организираме няколко тренировъчни курса на базата на повече от 10 години опит в офроуда. Например, обучението за начинаещи включва подготовка на закрито, демонстрация, както и практични упражнения в реална среда по следните точки:

 • Подготовка на джипа за офроуд преход.
 • Подготовка на допълнително оборудване.
 • Работа с инструменти за навигиране
 • Работа с радио станции.
 • Поведение при движение в група.
 • Работа с лебедка, полиспаст и други средства.
 • Работа с крик тип – Hi Jack Lift.
 • Кратък курс за първа, до лекарска помощ и още много трикове и тънкости за оцеляване в офроуд среда.
4×4 Trips Bulgaria

Ако и вие организирате обучения като клуб или организация, то свържете се с нас, за да ви добавим към настоящата статия!

Ако вие сте магазин, представител, организирате офроуд разходки и искате да покажете своите услуги или продукти свързани с офроуда, къмпинга или overlanding-a, свържете се нас за повече подробности през страницата за контакти.

Запознайте се и с нашите варианти за партньорство!

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading