Дългосрочен тест: Гуми BFG KM3

През 2019 г смених стандартните HT гуми на Hilux-a с нещо по-подходящо за нашите гори и планини – BFG KM3. Така започна продължителен тест на гуми BFG KM3. Нещо което да издържи на плановете за надграждане на Hilux-a, но и да става все пак за всекидневно използване.

Постепенно с надграждането на пикапа се налагаше и да тествам различно налягане според товара и терените през които подлагах безмилостно гумите и всички компоненти на машината.

Наложи се да взема стандартния размер за пикапа – 265/65/R17, поради липсата на подобрено окачване. В последствие сложих Dobinsons, но все пак в гумите имаше още много живот.

Гумите ги закупих от 4х4gumi.bg като директно на място отидох да ги пробвам. Уточнявам, че към този момент ги взех на редовна цена – т.е. очаквайте ревюто да е съвсем безпристрастно.

Ако ви е интересно да видите видеото от инсталирането на окачването в https://www.offroadtuning.com/, както и първоначални впечатления, може да видите видеото по-долу.

Колко км измина?

През тези три години с гумите навъртях близо 60 000км, като имаше от всякакви терени – мазната кал на Люлин планина, режещите камъни на западна Стара Планина, чеповете и трънаците на източна Стара Планина, шубрасалите и глинести почви на Странджа, прашните и каменисти Родопи, чернозема на Добруджа, предизвикателните и разнообразни пътища на Рила. Зимата също доволно покарах гумите – не съм ги сменял с чисто зимни гуми.

Някаква поддръжка?

Редовно гумите съм ги въртял на всеки 5000км за да се износват равномерно. В началото, когато пикапа не беше толкова натоварен, при по-продължителен офроуд съм ги карал на 1.5 отпред и 1.8 отзад, докато показанията за асфалта бяха 2.0 навсякъде. Като инсталирах покривната палатка и някои аксесоари в легена на пикапа цифрите се промениха: на асфалта 2.0 отпред и 2.4 отзад, офроуд – 1.8 отпред и 2.0 отзад. Зимата открих, че това им е предела за отзад, понеже разбордирах задна гума на път за х. Вежен март 2022 в Централен Балкан (уточнявам, че към онзи момента този път беше със свободен достъп за разлика от повечето други такива в националния парк).

Добре, а някакви скъсани бордове, изядени бутони или балони?

Накратко – не! Нашироко обяснено – очаква се, че гуми, които се карат по каменисти местности ще се нарежат бордовете им, особено при натоварен 4х4 автомобил и това е така, но няма изпускане на въздух или лепене с фитили. Моя тест на гуми BFG KM3 по никакъв начин не причини скъсвания, спуквания или някакви по-сериозни проблеми с гумите. Резервната, която също беше сменена, изобщо не съм я пипал! Не се образуваха балони, нито гумаджиите са се оплаквали от трудности с баланса. Даже и като разбордирах едната задна гума и я оправихме групата с дезодорант, то не усещах никакъв дисбаланс при прибирането по магистрала Хемус (все пак и карах с 90 км / ч).

Бордовете логично са доста нарязани, както ще видите в галерията по-долу, но по никакъв начин гумите не изпускаха въздух!

Ами как е на магистрала? Шум, друсане?

На магистралата без проблем лятото съм карал със 130 км / ч, но след това пикапа става доста нестабилен в завои заради 70кг покривна палатка върху 50кг алуминиев хардтоп. Зимата не си позволявам скорости повече от 110км / ч по магистралата. Даже и след толкова продължителен тест на гуми BFG KM3 нямаше някакви осезаеми вибрации (хм, а може и малкото, които ги има, да са просто от „чудесните“ магистрали в България). Шума от покривната палатка се чува повече отколкото от гумите.

Тук караме офроуд – кажи как е страничния наклон и зимата дали копаят

Както почти всяка гума за кал и тази зимата не е особено претенциозна. Въпреки индикацията за S / M (сняг / кал), гумата все пак не е чисто зимна гума и трябва да се кара с едно на ум. На обилен дъжд, сняг, та даже и лед се справяше учудващо добре – на празен паркинг с лед съм си правил тест при 4х4 H да натисна колкото мога и гумата не преплъзна, а при спиране с 50 км / ч спирачния път беше по-малко от 5м. Там където изпитваш страх е в страничен наклон с киша и дълбок сняг – като колата се хлъзне и няма спиране (трябва да я изправиш и да подадеш газ за да не се обърнеш). В сняг бутоните копаят и гумата много бързо може да се окопае, ако нямате нерви да галите буквално педала на газта. От коловози с кал гумата ме е вадила без сериозни изпитания като съм завъртал пълен ляв / десен и съм подавал повече газ.

В заключение

Дойде време да взема нови гуми и пак отивам до Троян да свърша тази работа. Този път ще заложа на друга марка, но пак ще са гуми за тежки експедиционни 4х4 с усилени бордове за да издържат на товара. Като цяло BFG KM3 е страхотна гума за ежедневна употреба и лек до среден офроуд без трудни изпълнения – разхода който даваше пипака с HT гуми беше 9/10 (с брони и оборудване), а с KM3 стана 10/100 (с брони и оборудване). Силно я препоръчвам ако искате универсална гума и планирате да направите експедиционен автомобил. В гумите остана още много „живот“ като има още 3-4мм до индикатора за износване – за това и заминават по направление при новия им собственик.

А какви гуми ще вземем? Следете в социалните мрежи, за да видите:

https://www.facebook.com/4x4CampingBulgaria

https://www.instagram.com/4x4campingbulgaria/

https://www.youtube.com/c/4x4CampingBulgaria

Марка и моделBF Goodrich KM 3
Размер265/65R17 на алуминиеви джанти 17″ 7.5J ET20
Срок на ползване38 месеца
Изминати км (асфалт)50 000км
Изминати км (черни пътища)10 000км
Спукани гуми0