Офроуд Навигация от мултимедията в джипа

Съвеременните автомобили имат вградена мултимедия, която поддържа безпроблемна интеграция с вашия смарт телефон, като дава достъп до множество полезни приложения като Torque, GaiaGPS, както и възможност за разговори, навигация Google Maps или Waze и много други. На въпросната мултимедия се прожектира изглед от предна, странични и задна камери, както и не на последно място се слуша музика (от телефона, външен източник или радио).

Някои автомобили, които се използват в експедициите и нашите пътувания, нямат модерна навигация, даже и Hilux, който е 2016 модел навигацията му е останала някъде 10-15 години назад във времето на 2005 като тя е изключително бавна, няма интеграция с телефон освен като hands free, лоша подредба на музика от флашка и четене на CD-та! Не на последно място, дизайна й изглежда като нещо сложено не на място като от трети производител (ръбове, които не са съвместими с пластмасата по таблото).

С напредването на технологиите вече Hilux след 2022 може да се поръча със съвременна мултимедия, която да поддържа Android Auto или Apple Car Play. За съжаление Тойота България твърдят, че новата мултимедия не е съвместима със стари модели, но пък има достатъчно други мултимедии на множество производители, които да се заместят.

След проучване на опции и варианти, събиране на мнения, се свързахме с Любомир от G-Technics, които се занимават с инсталиране на афтърмаркет мултимедии. Избрахме най-високия клас мултимедия за нашия модел с показатели, които ще пуснем по-долу в таблица.

Процесор8 ядрен
RAM4GB
HDD64GB
ЕкстриAndroid Auto
Apple Car Play
WI-FI
Android базирана (може да се инсталират приложения след логване в Play Store на Google)
Интеграция с фабричната камера за заден ход
Интеграция с фабричния USB извод и един допълнителен, на който закачихме модул за TPMS датчици за налягане и температура на гумите
Допълнителна интеграция с камери за отпред или отстрани (пуска се по поискване от водача)
TPMS датчици за налягане на гумите
Интеграция с фабричните бутони за управления от волана
Връзка с ODB модул за анализиране и изчистване на грешки или наблюдения на някои полезни за офроуд показатели като температура на входния въздух, температура на маслото за автоматична трансмисия и други
5G модул за мобилни данни
Харакеристики на мултимедията

Мултимедията идва със свой собствен панел за да не стои като заводската – следва идеално линиите на панела. Това е начина, по който Тойота е трябвало да го направят първоначално. По време на монтажа имаше един малък казус, че Start-Stop бутона малко не уплътняваше, но това се оправи с нужното уплътнение, което Любомир подсигури.

Какво пристига

След махането на всички лесно чупливи щипки по таблото посредством нужните инструменти, Любомир се зае с инсталацията на мултимедията.

След малко пускаме за първоначален тест, който е успешен. Но има още много работа – трябваше да се подбере правилния модул за разчитане на CANBUS на автомобила, за най-добра интеграция и четене на сигнали като подаване на мигач, данни от сензори за въздух, гориво, напрежение на стартовия акумулатор и много други.

Всичко работи както трябва, даже и задната камера. Тук се забелязва една малка забележка – качеството на картината не е на нивото като в оригиналната мултимедия, но все пак е доста задоволително – има някакъв шум в картината, а камерата е оригиналната, не са използвани преходници. Едно голямо предимство е, че камерата стартира мигновено със стартирането на автомобила даже и при студен старт, докато фабричната има едни 30 секунди чакане, докато е налична.

Инсталирахме и предна камера – така и така идва в комплекта, защо да не сложим, като нямаме с нас спотър, който да ни помага, ще може да си помагаме сами. След като се свързва в правилния кабел (оказа се, че обозначения кабел за предна камера не отговаря на етикета си, но бързо оправихме това).

След още няколко нагласени кабела, вече имаме и пълната мултимедия на разположение. Изпробваме веднага Android Auto – тук малко странно се връзва, понеже телефона трябваше да е настроен в приложението Android Auto да използва безжичка връзка, но и да сме го вързали към основния кабел (оригиналния в купето). Всички полезни приложения ни излязоха като TPMS за датчиците на гумите, които инсталирахме на следващия ден с баланс на гумите, GaiaGPS и Waze. GaiaGPS ни беше основното – оказа се, че много от контролите не са достъпни в приложението като смяната на пластовете на картите. Все още тези неща трябва да се управляват от телефона ви явно с цел да не се разсейвате.

Все пак инсталираме и някои от приложенията през Play Store на Google (трябва да се логнете с акаунта си), като за целта да не хабим мобилни данни, се връзваме към WI-FI-а в G-Technics. Те работят без проблем като на таблет – та имаме избор дали в режим на таблет или през Android Auto да ги използвате. В последствие на използването ще разберете кое работи за вас най-добре.

Все пак за да провеждате разговори и да ви се показва историята от разговорите ще трябва да държите телефона си включен в мултимедията – звука е ясен и отчетлив и не сме имали проблеми дали ни чуват или ние да чуваме някого. Трябва да сте го вързали и посредством bluetooth връзка.

Някои приложения трябваше и да ги пуснем изрично от телефона в режим на Android Auto, за да се стартират в мултимедията. Просто при отваряне на приложението от мултимедията се изчакваше – явно е по-скоро специфика на Android Auto. Ако знаете дали е така, споделете.

На мултимедията може да наблюдавате и вашата резервна 12V система за къмпинг нужди през приложението на RedArc, чийто продукти ще намерите и при нас.

Ето и накрая таблица с предимства и недостатъци:

ПредимстваНедостатъци
Интеграция с фабричните контроли и аксесоари на автомобила като камера за заден ход и контроли на воланаМалко по-лоша картина на камерата за заден ход в сравнение с оригиналната мултимедия
Възможност за офроуд карти през приложения като GaiaGPS
Интеграция с Android Auto и Apple Car Play (телефонни разговори, приложения за офроуд и пътни карти, четене на данни за гумите като температура и налягане)
По-подходящ дизайн, преливащ се с линиите на таблото на автомобила
Инсталиране на stand alone приложения без нуждата да връзвате телефона си през Google Play Store
Четене на данни от различни сензори на автомобила като температура на маслото в скоростната кутия, температура на изходните газове, напрежение на стартовия акумулатор, налягане на гумите (последното чрез допълнителен модул и датчици)
Таблица с предимства и недостатъци за Офроуд Навигация

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading