На гости на: Vagabond Home – покривна палатка от България

Vagabond Home

Бяхме на гости във фабриката на първата покривна палатка от България!

Преди няколко години в нашия YouTube канал ви запознахме с прототипа на Здравко и Ели за първата произведена в България покривна палатка. През годините по няколко начина те се опитаха да наберат средствата за да стартират масово производство – след няколко научени урока какво работи и какво не, те вече могат да се похвалят със стартирало производство в София.

Малко предистория на собствениците

Здравко и Ели дълги години са били активно семейство, като са обиколили не само България, но и чужбина (включително и период, когато са били в Мароко, за да тестват там прототипа на въпросната покривна палатка от България). Да кажем, че имат дълъг опит зад гърба си в приключенстването и какво точно би им трябвало – в най-активните си години са правили по 35 000 км на година. Искали са да имат иновативен продукт, с иновативна технология и така постепено се е зародила идеята за покривна палатка с лека конструкция, но и да отговаря на всички други нужди, които липсват на пазара – леко тегло, лесно сгъване и разпъване, заключване и сигурност.

В работилницата на покривна палатка от България

В работилницата ни посреща Здравко – собственика, като на централно място стои част от „кутията“ на палатка, която ще се сглобява. Оказва се, че всъщност се правят подобрения за начина, по който ще се захваща палатката към повече на вид превозни средства. Има и една готова палатка, която стои на стойка – разглеждаме реално какво получава всеки клиент към този момент. Освен палатката, вътре всеки ще намери допълнителна анти-кондензационна подложка, хубав матрак (който в бъдещи версии ни се казва, че ще се подобри), комплект спални чаршафи и калъфки за възлгавници като комплимент от производителя.

Тестваме спецификациите, които са уникални за тази покривна палатка от България – ключ за заключване на амортисьорите във всяко едно положение, промазан плат (има уникално за този сегмент двойни слове плат), уникалната произведена в същата фабрика конструкция на кутията. Здравко обяснява какво е подобрено в сравнение с прототипа – плата вече е промазан само от едната страна. По този начин се намалява значително конденза сутринта или при по-студено време навън. Чудесно допълнение към вече двойния слой, който значително намалява конденза сам по себе си. Споделя, че имат вече цял списък с малки подобрения, които да направят тази покривна палатка от България още по-изпипан продукт.

Едно от подобренията – релса, която да „скрие“ болтовете и да позволи да се инсталира палатката на превозни средства с различна широчина.

Как се прави черупката / кутията?

Влизаме в съседно помещение, където Здравко ни показва матрици, в които се излива смолата, като преди това се нарежда по специален начин плат и специална „пита“-вата, които придават нужната здравина и лекота на цялата конструкция. Матриците се „затапват“ със силиконови капаци, които имат жлепове и по тях тече смолата. Палатката е само 55кг, което се равнява на палатка с меко покривало.

Ами плата?

Да, платът е също много важен – вече споменахме, че е същият, който е използван при направата на прототипа, но от вътрешната страна не е промазан. Това е с цел да не се образува конденз – промазвания плат от вътрешната страна на палатката задържа повече топлината, но и не позволява да „диша“. Всички ръбове са подлепени с доста дебели пластове – общо взето си личи, че материал не е пестен там, където има нужда от него.

Шиенето пак се случва в България – минали са през много шивачи, докато най-накрая не попадат на една русенска фирма, която наистина се постарава да направи качествена кройка, а финалното шиене се случва пък в София.

Цена и от къде да купим?

Палатката може да вземете директно от фабриката в София, кв. Изток, съвсем близо до Немското посолство. Разбира се може да я намерите и от нашия магазин по-долу, както и от нас ще имате възможност да видите и цената.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading