fbpx

На палатка зимата – съвети

Ние от 4х4-Camping обичаме да ходим на палатка и през есенно-зимния период. По-студеното време навън не бива да Ви спира да излезнете и да се насладите на дивото къмпингуване. Зимното палаткуване значително се различава от палаткуването през летният период. Усещането е съвсем различно, да се згрееш пред лагерният огън, докато навсекъде около теб е снежно и тихо, да виждаш и усешташ всеки един дъх, когато говориш и дишаш. Атмосферата е различна и да това не е за всеки.

По време на палаткуване през зимата е много важно да сте подходящо подготвени и оборудвани, иначе това изживяване няма да ви достави голямо удоволствие. В настоящата статия ще ви дадем няколко общи насоки за да се насладите на времето прекарано на открито и през зимата.

Първият ни съвет е: Не потегляйте сами

Информирайте близки, познати къде и за колко време излизате на палатка. Запознайте се, какво има в близост (времето, населени места, водоизточник, дърва, паркове и директиви в района). Ако отивате на далеч може би ще имате нужда от надеждно GPS – устройство, сателитна комуникация (напр. InReach).

Следващи съвети и детайли, който да подготвите предварително са от съществено значение за да бъдете спокойни в зимни условия

Погрижете се за палатката си и мястото, където ще спите.

Прегледайте палатката си достатъчно плътна и надеждна ли е за по- студено време, при дъжд и вятър. Ако трябва импрегнирайте, вземете си допълнителни въжета и колчета за закрепване, както и комлпект за евентуален ремонт.

Облечете се на слоеве за по-студено време в планината, както и вземете допълнителни топли и сухи дрехи, както и ръкавици и шапки. Пазете се сухи и се старайте да поддържате добра телесна температура през цялото време, както в устроения бивак така и в палатката.

Пригответе се с хубави спални чували (допълнителни завивки), които да отговарят на температурните амплитуди, на които ще се излагате през зимните месеци. За предпочитане е да са пухени с добри изолациони качества и висока топлинна ефективност. Нашите са на българската марка Мило и сме изключително доволни от тях. Те ни осигуряват оптимална изолация  при ниски температури в съчетание с малко тегло и висока компресивност.

Есенно-зимният период е влажно, използвайте кондензационна подложка в палатката. Въздържайте се да мушнете лицето си в спалния чувал, това допълнително ще задържи влага вътре, която ще се превърне в конденз.

Носете си аптечка

Поддържайте аптечката си в добро и актуално състояние, а в допълнение можете да добавите резервни ръкавици, нагреватели за ръце, слънцезащитен крем с 50 SPF, поляризирани слънчеви очила, гелове за затопляне на тялото и спасително одеало/фолио.

Подготовка на 4х4 автомобила

Пригответе и 4WD-а си – може да видите другата наша статия по темата като натиснете на картинката по-долу.

Уверете се, че имате качествени гуми, ако трябва за извън пътя и вериги. Лопатата смятаме, че е задължително средсво, като зимата може да я замените и с по-дълбока за по-лесно изгребване на сняг.

Акумулатора се уверете, че е в изправно състояние – най-елементарното е да го замерите с мултицед и неговото напрежение в покой да е над 12.6V, клемите да са почистени (непочистените такива могат да източат тока от него като „паразитен“ товар). За всеки случай се оборудвайте със зарядно за подаване на ток, което може да намерите в нашия онлайн магазин.

Отопление

Затоплянето в лагера също е от съществено значение. Не винаги може да разчитате на огъня – може да нямате време да го разпалите, да не намерите подходящо място, да не носите достатъчно дърва, обикновено падналите дървета са морки за да се разпалят (ние сме против рязането на здрави дървета, а освен това е и незаконно).

Ще разгледаме част от екипировката за отопление, която ще може да намерите и в нашия магазин, като ще предоставим и нейните предимства и недостатъци от лични наблюдения.

 • Газова печка
  • Недостатък: трябва да е на проветрено място, образува повече влага в затвореното пространство (случвало се е да има обледеняване по палатката отвътре). При малко кислород, започва да натрупва отровен газ – монооксид, който е опасен. Въпросните печки на Mr. Heater, които продаваме са най-безопасните в класа си със сензор за липса на кислород и изключване при обръщане. Изразохдват около 250 гр. до 400 гр. газ на час.
  • Предимства: ниска експлоатация, бързо загряване, за България зареждането е лесно. Извън страната ни, може да е трудно да намерите къде да я заредите (газта, даже за автомобили не е толкова разпространена).
 • Дизелова печка
  • Недостатък: може да се запушат филтри, изисква допълнително гориво, трябва да имате допълнително захранване за поддръжка на ел. управлението (около 15-20А на вечер, като се вземе предвид и по-бързото падане на акумулатора при ниска темепература, т.е. ви трябва соларен генератор или 12V система), за маркова такава излиза актуално около 2000лв
  • Предимства: безопасна (не отделя вредни газове и стои отвън), повече топлина (загрява самия въздух), намалява конденза в палатката. Ако имате място, може да се инсталира перманентно и да се върже към резервоара ви за дизел (това ако не карате бензинов автомобил)
 • Газова печка на 12V
  • Недостатък: скъпа – над 1500лв, изисква допълнително ел. захранване за термостата (около 10А-15А на вечер). Такива известни са на английската марка Propex и Whale Heating, които са предвидени за външна инсталация (т.е. може да я сложите в кутия и да си изведете термостата в палатката).
  • Предимства: не се запушва като дизеловата от нагари, не изисква допълнително гориво, което може да се разлее при сипване (може да използвате източника си на газ), извода за влагата е отвън, самата печка е отвън (т.е. няма риск от образуване на монооксид при липса на кислород), входния въздух и изходния може да са в затворен цикъл в палатката с цел по-бързо отопляване (подобно като при дизеловата печка), повече топлина (загрява самия въздух).

Както се вижда за по-ефективните източници на топлина ще трябва да се оборудвате с допълнително захранване, което да поддържа термостата на печката – била тя газова или дизелова. Както знаем акумулатора зимата му пада изключително много капацитета и за това е добре да вземете със себе си соларен генератор или да помислите за изцяло резервна 12V система, която ние може да изготвим.

Ако използвате желязо-фосфатна батерия (LiFePO4), то тя трябва да има допълнително отопление. BMS-a на батериите от този тип изключва автоматично зареждането и отдаването на енергия от клетките при температури около 0 градуса. Такива батерии например са LionTron Artic серията, която може да намерите при нас.

Общи съвети за да запазите топлината: опитайте се да изберете правилното място за вашия зимен бивак. Да е защитено място, което е на завет, далеч от поречието на реки, трябва да се избягват хълмове и открити места, където ще има ветрове и това допълнително ще понижи температурата на въздуха. В идеалния случай изберете равно място, заложете добре палатките и навеса. Разпънете палатката, така че входовете да са перпендикулярни на посоката на вятъра.

Храна и комфорт

Пригответе си питателна и високоенергийна храна за зимният бивак. Храненето трябва да бъде разнообразно и да включва всички необходими хранителни вечества. Оптимално съотношение е 60% въглехидрати, 25% мазнини и 15 % белтъчна храна. Хидратацията също е от съществена важност. Пригответе си термос с топла напитка, която да е на ваше разположение винаги, когато имате нужда.

Най-важното е да се наслаждавате на приключението на което сте се отправили, настанете се удобно изпиите чаша горещ шоколад или супа, стоплете се и си поговорете пред огъня и се любуваите на зимния пейзаж.