Правилна употреба на литиво-йонните желязо-фосфатни батерии

Правилна употреба на литиво-йонните желязо-фосфатни (LiFePO4) батерии и защо не трябва да ги зареждате при температури под 0 °C?

Желязо-фосфатните батерии предлагат редица предимства пред традиоционните AGM/олово-киселинни акумулатори, но разбира се на по-висока цена. Накратко:

  • повече цикли – около 2500 срещу само 500 (за най-добрите AGM)
  • дълъг живот на експлоатация – около 10 години срещу 3
  • теглото е само 1/3 от AGM / оловните батерии
  • отдават и приема електричество по-бързо – подходящи за бързи разреждания (примерно ако имате някой инвертор)
  • позволяват разреждане до 10% без това да активира химически процеси, които съкращават живота (сулфатизация)
  • запазват волтажа при нисък заряд

От 2020 година, ние предлагаме на вашето внимание немски желязо-фосфатни батерии (LiFePO4) LIONTRON с капацитет от 100Ah до 200Ah с интегриран BMS с връзка с Bluetooth през смарт устройство, пет (5) години гаранция, сервиз осигурен от нас в България.

Ако притежавате желязо-фосфатна (LiFePO4) батерия има някои особености, които трябва да имате в предвид при зареждането и при екстремни температурни условия, които на балканите може да се срещнат често.

Източник: https://www.expion360.com/

Производителите на желязо-фосфатни батерии, често заявяват работен температурен диапазон от -30 ° C до + 80 ° C и оптимален температурен диапазон от -10 ° C до + 50 ° C ( разбира се това варира в зависимост от марката и модела, моля погледнете спецификациите на производителя). Често, тази информация се тълкува неправилно, като безопасен температурен диапазон за зареждане и разреждане, но на практика това не е точно така. Работният температурен диапазон се отнася само за разреждане на батерията.

Зареждането на литиева батерия при околна температура под 0 ° C трябва да се избягва. Причината за това е, че може потенциално да увреди батерията и/или да намали нейният живот.

Оптималната околна температура за зареждане на желязо-фосфатна батерия е от + 5 ° C до + 45 ° C

90Ah Литиево-желязо-фосфатна батерия – възможна доставка с предварителна поръчка от нас

Предполагаме, че батерията Ви има BMS или система за управление на батерията, както почти всички желязо-фосфатни (LiFePO4) батерии, които се продават като пакет 12/24/48V (волта). BMS се грижи за защита на батерията; тя изключва батерията, когато се разрежда или заплашва да бъде презаредена. BMS също така се грижи за ограничаване на тока на заряд и разряд, следи температурата на клетката (и спира зареждането, ако е необходимо) и повечето BMS-и ще балансират клетките всеки път, когато се направи пълно зареждане (помислете за балансиране, тъй като привеждането на всички клетки вътре в батерия със същото състояние на зареждане, известно в английската литература като state of charge). Освен ако не обичате да живеете на ръба, НЕ купувайте батерия без BMS!

Примерна инсталация на 720Ah батерии. Източник: https://www.expion360.com/

При саморазряд, вътрешното съпротивление на батерията се увеличава и намалява скоростта на химическия 
процес. Тази химическа реакция причинява постоянно намаляване на капацитета на акумулатора и ще продължи да 
намалява капацитета си всеки път, когато се появи тази реакция.

Ако планирате да използвате желязо-фосфатната батерия на място, което може да падне под 0 ° C / 32 ° F, трябва да бъдете внимателни, когато се опитвате да заредите батерията. Да чакате температурата да се повиши през деня е просто решение. Също така е препоръчително използването на батериите, монтирани на място, което ще има по-висока околна температура от външната температура.

Когато следите вашите батерии със системата на превозното си средство, то вашите зарядни трябва да имат специален профил за зареждане на желязо-фосфатни батерии. Преди да инвестирате в такава батерия, уверете се, че зарядното ви поддържа съответния профил, за да не съсипете скъпата си инвестиция.

Примерна инсталация на батерии за топъл климат. Източник: https://www.expion360.com/

Зарядните на RedArc Electronics имат нужния специален профил за правилното и безопасно зареждане на вашите литиво-йонните желязо-фосфатни батерии. Наред с всички нужни характеристики, The Manager 30 ще ви даде възможност да поддържате батериите си в режим на съхранение със 7 профилен заряд във вашия гараж (при наличние на 220V електричество).

Зарядните взимат електричество докато шофирате и от слънчевите панели едновременно, което означава, че се разтоварва вашия алтернатор. Като спрете на мястото за къмпинг, соларните панели ще продължват да вкарват ток във вашите литиво-йонните желязо-фосфатни батерии.

Наличието на система за управление на батерията, която може да следи температурата й, ще бъде много полезна и удобна. 
С натискането на един бутон ще можете да видите, каква е постоянната температура на батерията и следователно дали е 
безопасно да се зарежда, наред с други характеристики.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading