Подготовка за зимни приключения

Зимата може да е период, през който повече от вас си почиват и планират летните излети, но ето няколко съвета за подготовка за зимни приключения.

Къмпинг Екипировката

Как ще се отоплявате? Ще спите в наземна или покривна палатка? Ако закъсате и няма наблизо помощ, как ще запазите топлината?

Photo by Arūnas Naujokas on Unsplash

На помощ идват нашите съвети като пешеходни туристи и планинари! Първо, носете топли одеяла в купето автомобила. Бивачно фолио също няма да е излишно – то ви запазва топлината за по-дълго време, като не заема място в багажа. Осигурете си топли чували – поне няколко градуса надолу от това което се очаква от прогнозата за времето. Ние например се информираме от https://www.yr.no/

Ако носите отоплително електрическо одеяло, то ще ви трябва достатъчно добър инвертор. Трябва да е с 50% по-голяма мощност от мощността на най-силния уред, който ще му включвате. Освен това ще ви трябва достатъчно мощна резервна 12V система, която да издържи на натоварването и ниските температури. Ние може да ви консултираме за такава.

Освен нашите предложения, съветваме ви да погледнете и тези на нашите приятели от 7Watta и продуктите Goal Zero.

Осигурете достатъчно вода за пиене – това че е студено, не трябва да ви кара да мислите, че не се обезводнявате. Топлите напитки също биха помогнали да запазите телесната си температура.

Преди да си легнете, може да стоплите вашата тента или палатка

Не на последно място, може да се снабдите с къмпинг печка, с която да затоплите вашата палатка или затворена тента. Добре е тя да има защити поради лесно-запалимостта на материите от които се правят въпросните „подслони“. Например, нашата печка от Mr. Heater при накланяне или падане сама спира пламъка, а при липса на кислород спира подаването от газовата бутилка (така се предотвратява натрупването на CO2 в затвореното пространство, което може да е опасно). Работата й със всяка бутилка за туристически газов котлон и малкия й размер я прави доста приятно удобство за зимните ви приключения.

Дрехите също са нещо важно. Трябва да се обличате на словете, т.е. да имате термобельо (поне няколко чифта), полар / затоплящ слой и горен слой (ветровка / яке). Не забравяйте чорапите и качествени обувки – не се знае колко време ще трябва да копаете сняг за да изровите джипа.

В магазините за туристическа екипировка продават термо-гел – при активиране може да ви запази топлината на ходилата и ръцете до няколко часа.

Подбирайте местата за бивакуване

Когато бивакувате, избягвайте близост до водни басейни – освен че въздуха около тях е по-студен, то и рискувате да пропаднете в някой разкалян участък край брега, от където е трудно да се измъкнете сам (обикновено поради липсата на лебедка или подходящо дърво, където да се закачите).

Photo by Clarisse Meyer on Unsplash

Избирайте места, където се пази завет от дървета или скали и защитете лагера, по възжност, като паркирате автомобила си така че да пази завет.

Ако прикюченствате в група, то наредете вашите офроудъри в кръг / полукръг, тъй че да предпазите лагера от навявания и вятър.

4×4 / Офроудъра

Измъкнете се от хлъзгавата ситуация с пътеките за кал и сняг

Понеже тук не засягаме кемперите (освен ако не са от високопроходимите им братовчеди), то се очаква да излезете от почистените и опесъчени пътища. За тази цел ще трябва да сте добре подготвени. Преди всичко е най-добре да ходите на група или винаги да уточнявате къде ще ходите и да поддържате връзка с вашите близки. Прегледайте всички ваши теглителни въжета и шегели за следи от протъркване или скъсвания. Ако се налага – подмете ги!

Пътеките за кал / сняг са друго средство, с което да се измъкнете от хлъзгава ситуация. Те се подлагат под гумата на вашия джип и така може да излезете от някоя пряспа или поне да имате така нужната инерция, за да продължите. За тази цел си трябва и лопата, разбира се или куки за крик, с които да закачите джантата, да я повдигнете и да подложите пътеките. Наскоро се появиха такива евтини пътеки по бензиностанциите на символични цени – те са предвидени за лек автомобил и не биха издържали тежестта на някой дори и лек джип като Suzuki Jimny / Samurai.

Ако сте се оборудвали с лебедка, то е добре да прегледате въжето й и мотора. Направете едно пълно развиване на въжето и го навийте правилно на барабана. Вижте дали всички кабели са добре защитени и дали нямат пропуквания на гумения слой.

Уверете се, че спирачката и мотора работят добре. Ако не е така, то потърсете специалисти в нашата страница с полезни връзки, които ще ви помогнат с това.

Ако сте със синтетично въже – осигурете, че то е добре почистено. Ако все пак се случи да го скъсате, то може да бъде ремонтирано на терен за разлика от стоманеното. За тази цел имаме специален инструмент с подробни инструкции.

Това бяха нашите кратки съвети за бивакувате и подготовка за зимни приключения. А какво са вашите? Споделете ги във фейсбуук групата ни или като коментар по-долу.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading