Тестване на терен – соларни системи

Днес ще ви разкажем за едно наше дългосрочно тестване на терен – соларни системи и оборудване за енергийна независимост, които използвахме по-интензивно през изминалото лято. Ако искате да видите реално в какви приключения се впускаме, следете канала ни в YouTube, където ще намерите допълнителна полезна информация за маршрути, преглед на оборудване и екипировка и полезни съвети.

Компонентите на системата

Системата ни се състои от следните компонент:

RedArc Electronics BCDC1240D – DC-DC зарядно за втори акумулатор, което зарежда тягов акумулатор докато Hilux-a се движи и през соларен панел по едно и също време (като взима с приоритет слънчевата светлина).

Вижте видео на нашата система.

Вижте ние как сме изградили системата и ни питайте за вашия индивидуален проект

Соларно одеяло 135W – него използваме докато сме спрели на едно място за по-дълго време и искаме да поддържаме тяговия си акумулатор. Направили сме допълнителен кабел с нужните конектори за да го свързваме директно към RedArc BCDC соларния вход. Въпреки че продаваме комплекта с MPPT соларен регулатор, то предпочитаме да използваме вградения в DC-DC зарядното на RedArc, защото е с много по-голям капацитет от цели 40А, което може да компенсира и при по-облачни дни или ако сме забравили да позиционираме панела.

Системата следим от мобилния си телефон чрез едно приложение на CTEK, за което писахме тук. Това не е оптималния вариант и ще споделим защо по-долу.

Цяло лято не ни остана време да седнем и да запишем реални данни, понеже никога не сме чувствали, че имаме недостиг на ток при всички наши консуматори като фризер, камери, телефони, светлини, 18V батерии за инструменти и на моменти лаптоп.

Началото на септември месец тази година (2019), прекарахме няколко дена в Национален Парк Пирин, където времето беше достатъчно облачно, за да проверим дали соларния панел, заедно с RedArc BCDC1240D може да поддържа тяговия ни акумулатор.

Тестовите условия на терен

бяха идеални за по-продължителен тест – нямаше дори един лъч слънчева светлина, а даже по едно време имаше и дъжд. Прекарахме два пълни дена и акумулатора не падна под 70%, което е идеално за типа му AGM.

Ето как се движеше през деня заряда, при положение, че имахме фризер, който поддържаше сладолед и бира.

Започваме засичането в 10:54 – 76% батерия.

Проверяваме по обяд в 13:04 – 85%.

Вечерта прибираме соларния панел за да не се мокри от сутрешната роса – в 19:26 показва 98%.

Соларния панел през целия ден се стремяхме да го насочваме към слънцето, което се криеше зад облаците. Въпреки това установихме, че е достатъчно ефективен за нашето тестване на терен – соларни системи.

Един наш приятел и клиент, който също се убеди в качествата на панела на терен, зарежда неговите акумулатори чрез MPPT соларен регулатор към комплекта. Нарочно беше позиционирал панела в не оптимална позиция за да симулира неблагоприятни условия. Преди да се снабди със соларния панел, опита му показвал, че фризера му се изключвал след време, за да запази акумулатора му от разреждане. При закачен панел, дори в неблагоприятни условия, това не се случи този път и фризера му продължи да работи оптимално.

За сега установяваме, че устройството на CTEK замерва сравнително точно батерията, като имаме към нашето контролно табло и дисплей с шунт. Шунта е една метална пластина, през която минава целия ток – колко е „влязло“ и колко е „излязло“ и така имаме реален капацитет. В момента обмисляме да подобрим системата, като възможност да премахнем CTEK устройството и го заменим с друг дисплей, който добавихме в нашия магазин и пак може да следим през телефона показателите – Монитор за батерия Victron BMV-712 SMART. Хубавото е, че този дисплей си идва с истински шунт с голям капацитет и позволява да следите показателите от разстояние през вашия телефон.

Свържете се с нас за пакетни цени

Всяко едно от устройствата от това оборудване може да го намерите в нашия магазин. Свържете се с нас, за да ви консултираме за вашия индивидуален проект и да ви предложим пакетна цена.

Може да поръчате целия комплект от тук.