Oптимална работа на слънчевия панел

Solar blanket ETFE

Следвайте пътят на слънцето за оптимална работа на слънчевия панел

Слънчевата енергия е екологично чиста и безплатна енергия, която е достъпна на всички ни днес и в бъдеще. Слънчевия панел не издава звук, нито отделя вредни газове – веднъж произведен, той само произвежда енергия.

Един от важните фактори, който оказва влияние върху изходната мощност на слънчевите панели, е разположението им спрямо наклона на слънчевите лъчи.

Ъгълът, под който падат слънчевите лъчи, се променя всеки ден в годината.

overland solar blanket

Соларните панели ще изпълняват най-добре своята работа, когато са насочени срещу слънцето в оптимален наклон спрямо слънчевите лъчи.

На практика това не е винаги постижимо. За нашите географски ширини (говорим за Балканите), вашите преносими соларни панели се препоръчва да са насочени на юг, под ъгъл между границите от 20 ° и 45 ° от земята (според зависи от сезона). 

Подбиране на ъгъла на наклона на слънчевия панел е от важно значение при прякото облъчване от слънцето. При неподходящ наклон и в еднакви условия, панела може да произведе до цели 2.5А ток по-малко – това е практически два часа работа по-малко на осветлението вечерно време или един час по-малко охлаждане на бирата ви във фризера.

Това ще осигури най-добрия общ резултат от Вашия панел през целия ден, без значение през кой сезон.

Друг важен фактор – вятъра

solar panel kickstand
Качествените панели като тези които продаваме, имат вградени крачета, с които да ги позиционирате

От вятъра ще зависи естественото охлаждане на панелите. Ако панела загрее прекалено много и е разположен на място, където не може да се охлажда, то неготвата ефективност рязко спада.

През летните месеци по-ефективно се използва слънчевата енергия спрямо зимните месеци и тогава е необходимо ъгълът на наклона на слънчевите панели да бъде около 20 ° -25 ° , а през зимните месеци да по-голям – в границите 40 ° – 45 °. Така може по-ефективно да се използва слънчевата енергия.

solar blanket from 4x4 camping

Предимството на преносимите соларни панели тип чанта или т.н „одеала“ е, че могат много лесно и бързо да се сгънат, разгънат, преместят.

Поддръжка

Като всяко нещо, соларния панел трябва да се поддържа. Не е много трудно – просто трябва да забърсвате с влажен и мек парцал прахта, която се е насъбрала по време на вашите приключения. Според зависи от покритието ще се изисква повече или по-малко усилие. Например ETFE покритието се води едно от най-добрите покрияти (в сравнение с PET – polyethylene terephthalate). Освен това то пропуска повече светлина и е по-устойчиво на надраскване.

Кликнете тук за да видите цялата гама от слънчеви панели, одеала и аксесоари, с които разполагаме и може да ви снабдим.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading