Не оставяйте следа – отговорен туризъм

hugues-de-buyer-mimeure-lQPEChtLjUo-unsplash

Всяка държава в Европа и извън нея има различно законодателство, когато става въпрос за диво къмпингуване и навлизане със и без автомобил в природни паркове и защитени територии, всички тези закони трябва да се спазват. Не само заради възможността от глоба, но и с цел да запазим природата. Екосистемите са доста уязвими и трябва да подходим към тях с изключително внимание – образовайте се и не оставяйте следа.

Когато не се пази достатъчно дадена местост, то местните власти рано или късно я затварят за посещения – дали чрез високи такси (африканските национални паркове) или тотална забрана за всякакви действия (примерно у нас Бистришко Бранище на Витоша преди години след голям пожар). Някои зони се нуждаят от консервационни и реставрационни мероприятия, ако искаме да ги запазим в нормален вид, което води до тяхното ограничаване.

Накратко

Така, както собствениците на 4х4 автомобили, двуколесни, колоездачи и пешеходни туристи, ние сме хора, които обичат да изследват отдалечени райони и да търсят перфектното място за бивак и отдих на открито. При това начинание е много важно да защитаваме и уважаваме околната среда. Всяка държава в Европа и извън нея има различно законодателство, когато става дума за диво къмпингуване и навлизане в отдалечени райони, то всички тези закони трябва да се спазват.

Тъй като натискът върху природните пейзажи от все по-големият туристически интерес продължава да се увеличава, сега е от изключителна важност тук и сега да спазваме някои основни принципи и да не оставяме следа след себе си.

alone tree

Изначално всички туристи, авантюристи, къмпигуващи и други се подразбира, че уважават околната среда, но за съжаление същетсвуват и такива екземпляри, които нямат елементарно отношение към природата и по този начин те я оскверняват. Принципите на „Не Оставяйте следи“ са насочени към всички нас и е добре да се запознаем с тях и да ги прилагаме не само когато сме сред природата, а и в градското ежедневие, в което живеем. Нека сме внимателни един към друг и в отношенията със заобикалящият ни свят, така ще улесним възстановителните процеси и ще бъдем полезни, както за себе си така и на идните поколения.

Какво гласят принципите „Не оставяй следа“? 

Планирайте пътешествието си внимателно и детайлно за минимално въздействие.

Планирайте маршрута си и се придвижвайте по определените за целта трасета. Никога не създавайте нови маршрути, не разширявайте съществуващи такива.

Избягвайте чувствителните зони и местообитания. Не оставяйте следа!

Изграждайте бивака си върху устойчиви повърхности и предназначени за целта такива беседки и навеси.

Избягвайте да пътувате при лоши метероологични условия т.к маркираните пътеки и пътища са по уязвими на ерозия.

Уважавайте околната среда и правата на другите.

Уважавайте и бъдете внимателни към другите туристи, така че всички да могат да се насладят на изживяването на открито сред природата. 

Когато се движите с 4х4, отстъпвайте място на туристи, бегачи, колоездачи и ездачи. Ако само ще искате да видите някоя забележителност, може да оставите 4х4 автомобила в началото на черният път и да отидете пеша – не е толкова трудно, както може да видите от нашето посещение в Троянския Балкан.

white snail in Rhodopean mountains

Уважавайте дивата природа. Бъдете изключително внимателни при среща с диви животни и спазвайте дистанция. Не късайте цветята.

wild-boars
Спазвайте дистанция и не притеснявайте дивите животни. Ако сте с 4х4 автомобил, спрете двигателя и се приберете в МПС-то

Информирайте се от табелите и спазвайте указаното. Повечето паркове и местности имат сайтове, където са описани правилата за поведение, запознайте се с тях и ги спазвайте.

national park sign for rules - не оставяйте следа
Табела в Национален Парк „Рила“ за разрешени, забранени действия и легенда за знаците

Изискайте разрешение от съответните органи при преминаване в определен район. Може да се информирате от множеството онлайн ресурси за това – ако не сте сигурни, свържете се със съответното ръководство, които ще ви разяснят детайлно (може да изискате и писмено потвърждение). Някои форуми, като Caravanistan могат да се полезен ресурс.

За физилогичните нуждни, използвайте лопата – една копка е достатъчна. Също така, според почвата, може да заровите и органични отпадъци, като обелки на плодове и зеленчуци.

Образовайте се, планирайте и се подгответе преди да тръгнете.

Запознайте се с местните закони и разпоредби.

Знайте кои области и маршрути са отворени.

Направете пътуването си безопасно. Имайте правилната информация, карти и оборудване и знайте как да ги използвате.

Оставете мястото така както сте го открили, а ако може оставете го по-добро. Нека и за в бъдеще и други да му се насладят.

Изхвърляйте правилно и разделно отпадъците си на предназначените за целта места (носете си ги със себе си до първото по-голямо населено място, където контейнерите се извозват).

Възстановете района, ако има щети от други посещения. Винаги в 4х4 автомобила или раницата ще се намери място за една торба с боклук в повече, колкото и да сте натоварени.

collect_garbage_4wd - не оставяйте следа
Съберете и друг боклук от местата, където бивакувате – така оставяте мястото за следващите хора малко по-добро

Открийте ползите от отговорен отдих на откито.

Направете всичко възможно, за да запазите красотата и вдъхновението на нашата природа за бъдещите поколения.

Отдихът на открито предоставя възможност да се измъкнем от шума на ежедневието и изгражда семейни традиции.

Уважавайте околната среда и другите хора. Използвайки здравият разум и учтивостта това, което е на разположение днес, ще бъде тук за да се насладите и утре.

Photo by Ivonder Holyfield (Иво Райков)

Не оставяйте следа!

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading