Мобилни приложения на приключенеца – част 2

Adventurer Mobile Apps

Продължаваме рубриката ни за полезни мобилни приложения на приключенеца. Ако сте пропуснали предишната статия, може да я видите тук.

В този блог сме ви приготвили три приложения, които не са безплатни – обвързани са с покупка или са на абонаментен принцип.

WildMaps

Кратко видео представяне:

PlayStore: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wildmaps

Това са офроуд картите на България, които вече използваме от известно време. Въпреки че по форумите хора са имали проблеми, Събин и екипа му успяват успешно да смачкам „бъговете“ и приложението се развива доста добре. Ние лично имахме малко проблеми с него по време на нашето приключение в Странджа планина и в по-стари версии като забиваше. От момента на писането на статията (версията е 1.30) приложението се държи доста прилично на нашия приключенски телефон – Doogee S80, не сме имали проблеми да забие или телефон да прегрее и да изключи, като в по-старите версии.

Интересно ни е дали ще се предлага в новия Garmin Overlander, както се предлага iOverlander. Все още не са потвърдили от ГеоТрейд дали ще може да се инсталира, а при първа възможност ще се постараем да ви запознаем и с новото устройство на Garmin!

Приложението се предлага на абонамент, като важното е да се уточни, че то няма да спре да работи, ако сте някъде в шубрака и точно в този момент ви свърши абонамента. Ако не сте сигурни дали ще ви свърши работа, то приложението предлага и седем дневен пробен период.

CTEK Battery Sense

Кратко видео представяне:

PlayStore: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ctek.sba&hl=en

Това приложение е безплатно, НО е обвързано с покупка на Battery Sense модула на шведската компания. Целта на този модул е чрез Bluetooth-a на телефона ви да следите колко е зареден вашия акумулатор – тягов или стартов. Така да можете лесно да си предвидите потреблението на ток, докато се наслаждавате на бирата и дали не е време да преместите соларния си панел, за да увеличите „добива“ си.

Вече правихме разопаковане на самото устройство в едно предходно видео. За момента приложението изглежда да е стабилно, но не съвсем интуативно от гледна точка на правата, които иска от телефона ви. Примерно, за да работи коректно му трябва достъп не само до вашия Bluetooth, но и до локацията ви (location services за Android устройства). Ако не дадете достъп до локацията си, то не се взимат данни, а приложението не си казва само – голям пропуск от страна на сериозна компания като CTEK.

През интерфейса имате възможност да следите и температурата на акумулатора (това при правилно инсталиран датчик, вътре е в самото устройство, в близост до самата батерия), както и точното напрежение, измерено във волтове.

В началните версии изглеждаше, че устройството нямаше data logger функция, т.е. да запазва данни, докато не сте в обсега му. С последната версия вече извлича данни за това как се е движил заряда – явно е било заложено фабрично, но софтуера не е бил доразработен. Намерихме го доста полезно особено като вечерно време искахме да видим как фризера и светлините ни източват тяговия акумулатор

Имате възможност да следите няколко акумулатора наведнъж, ако имате повече от едно устройство. Все пак тук има все още един неоправен проблем – като имате само едно устройсво и смените изгледа да следите много акумулатори, то данните понякога не се опресняват.

RedVision by RedARC

PlayStore: https://play.google.com/store/apps/details?id=au.com.redarc.redvision.tvms.user&hl=en

Това приложение е обвъзрано с изграждането на цялостна система за управление на батериите във вашия кемпер, експедиционен джип или ремарке. За момента не може да го предложим за Европа, но работим в тази насока.

От екрана на телефона си имате възможност не само да наблюдавате какво работи или колко заряд имате в тяговите си батерии, но и да включвате или изключвате консуматори само с върха на пръста си от разстояние. Например, натискате един бутон и изключвате всичко без фризера. Ако ви изгори бушон, веднага консуматора / плочката, която го отразява на екрана, ще се оцвети в червено.

Като сте го вързали с TheManager 30, показва ви от къде черпите енергия – през алтернатора на превозното средство, през 220V система / къмпинг електричество или от соларните ви панели.

Може да разгледате нашата система за допълнително захранване тук. Ще ви помогнем за изготвянето на вашия индивидуален проект.

При инсталиране на нужните сензори, даже можете да следите през приложението и нивото на водата в до два резервоара.

За момента приложението е стабилно и не забива. Връзването става чрез Bluetooth и това може да е понякога проблем с инфотейнмънт системата на по-модерните джипове, ако сте си вързали телефона за музика или hands-free. Понякога ту се връзва, ту се развързва. Но се предполагаме, че няма да си „играете“ с консуматорите, докато шофирате по пресечен терен, нали? Като чели това е проблем на всички конекции през Bluetooth, понеже и на други приложения сме изпитвали този проблем.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading