Кърлежи и други гадинки – как да се предпазим?

camping with sheeps

Предпазването от кърлежи и други гадинки по време на разходка и къмпинг в планината може да се окаже не лека задача, особено през пролетта и лятото. Новата и непозната ни локация за къмпинг може да крие известни опасности. Ухапванията от насекоми, кърлежи и змии водят след себе си редица неразположения, като раздразнения, сърбеж, алергии и др., както и до заразяване с различни болести. Нашата лична защита срещу тези малки нашественици не ни предпазва на 100%, но все пак има стъпки, които можем да предприем, за да сведем до минимум въздействието на насекомите при организирането на следващо пътуване. Как да се предпазим?

Основни стъпки за превенция:

 • Носенето на дълги и светли панталони и дрехи, като цяло
 • Затворени обувки
 • Предварително напръскване с репелент
 • Запалването на свещи и факли от цитронела или др. за мястото на къмпингуване
 • Защитна мрежа против насекоми за палатката/хамака/тентата (повечето тенти имат и страници) и др.
 • Често преглеждане един друг за да се отстрани на момента, ако нещо ни е полазило
 • Щателно преглеждане след излет

Място за палатковият ни лагер

camping near a river

Добре известен факт е, че насекомите се събират около специфични местообитания. Във водоеми, заблатени крайбрежия, по ниско разположени места, високи треви и храсти. Избягването по възможност от такива места би намалило поне малко риска от среща с тях. Нека се опитаме да намерим подходящо за къмпинг място на високо – за предпочитане хълмиста местност. Нека се уверим, че мястото, на което сме се настанили, е на разумно разстояние от водата. Въпреки, удобството да сме на крачка от любимото ни риболовно място цената, която заплащаме (при вероятно ухапване от насекоми), ще компенсира предимствата.

При ухапване от кърлеж

small mite кърлежи и други гадинки
Photo by Viktor Forgacs on Unsplash

Ухапването най-често е свързано със самото му премахване от кожата, което трябва става с пинсета, като кърлежа се захване по-ниско и се издърпа. Старите схващания да се намаже кърлежа с олио и да се вътри в различни посоки са вече мит. Просто трябва да сме внимателни, когато го махаме, за да не оставим някоя част вътре. След като сме го отстранили е препоръчително да го запазим в съд или лепенка за да можем да го предадем за изследване в лаборатория дали е носител на инфекциозно заболяване.

В лабораторията изрично изисквайте да му направят изследване за Лаймска болест – в повечето лаборатории правят само морфологично определеня на вида на кърлежа!

При ужилване

При ужилване от насекомо може да охладим мястото на ухапване, да намажем с противоалергичен крем и да дадем противоалергичен медикамент.

При ухапване от змия

snake
Photo by Dominik Vanyi on Unsplash

При ухапване най-важното е да обездвижим крайника, както при счупване, например с шина. Да махнем пръстени или гривни, ако ухапването е по ръката, поради възможното подуване. При възможност да дезинфекцираме мястото на ухапване. Може да пристегнете мястото на ухапване с еластичен бинт, за да се ограничи разнасянето на отровата, без да се спира циркулацията накръвта в крайника, разбира се.

Трябва да транспортирате пострадалия до първия медицински пункт без физическо натоварване, като крайника трябва да бъде обездвижен. Противозмийският серум трябва да бъде приложен от медицинско лице, най-добре в болница, тъй като са възможни тежки алергични реакции.

Какво съдържа аптечката ни

 • Превързочни материали – марли стерилни и не стерилни, бинтове – най-добре плетени и еластични, памук
 • Дезинфекционни средства – кислородна вода, йодасепт, антисептична пудра, риванол
 • Ръкавици – стерилни
 • Противоалергичен крем/капки– напр. алергозан
 • Дефламол при изгаряне
 • Медикаменти, прилагани при разтройство – про и пре- биотик, хидрасек, ентерол
 • Активен въглен
 • Медикаменти, понижаващи температура
 • Пинсета, ножичка, игла

Няма къмпингуване, което да е напълно обезопасено от всякакви насекоми, кърлежи, змии и други животинки – те все пак са част от мястото, на което ние сме отседнали. Но с прилагането на тези мерки и техники, можете да сте една идея по- сигурни, че те няма да нарушат доброто ви настроение и прекрасните мигове на открито сред природата.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading