Къмпинг на Чепърлянски Манастир

Западната част на Стара Планина е малко позната, но крие доста малки манастирчета и по-трудно достъпни места за къмпингуване, далеч от големите тълпи.

Началото на черния път

Преди време получихме покана от наши приятели за диво къмпингуване в близост до сръбската граница, малко след Калотина в китните, но изоставени около границата селца.

Действителност, като отбихме на около един км от ГПП „Калотина“, пейзажа ярко се промени. Попаднахме в първото едноимено с ГПП селце по пътя и остатъците от асфалтов път. Голяма част от къщите бяха поизоставени или доста неподдържани – имаше си някакъв чар. Продължихме по разбит асфалт, който рязко сменяше денивелацията си.

След още няколко завоя бяхме в друго село – Беренде Извор. Там има един калдъръмен черен път, който по картата ясно се вижда, че може да ви отведе до друго интересно място

Темната дупка и манастир „Свети Петър“

Не се отбихме натам, понеже вече ни чакаха на уреченото място и за това продължихме по зададения си маршрут.

След разминавания със селскостопанска техника по тесния асфалт (или каквото е останало от него), стигнахме до с. Чепърлянци. Бяхме проучили предварително къде трябва да се отбием за към манастира.

Следваше пак приятен черен калдъръмен път, където имаше уширения за да може да оставите автомобила си, ако не сте сигурни във възможностите му (или вашите такива).

Имаше табелки – за „Разбоишки Манастир“ и за „Чепърлянски Манастир“. Ние свихме към втория и след 20м по нататък вече бяхме на мястото за къмпинг, където бяха останалите от групата. Мястото беше оградено от дървета от черния път, а малка пътечка слизаше долу до каменния бряг на реката.

Самия бряг предоставя възможност за водни заигравки в студената вода в реката. Разбира се ще е по-приятно, ако това се случва в по-топъл ден.

Добре е да се вметне важно уточнение – в манастира няма вода, тъй че ако ще оставате, то е добре да си носите достатъчно. Водата от реката не е годна за пиене, пради наличието на мини в района (например около Станяци, малко по-насевер).

Ако държите да удължите разходката по черния път, то не е проблем да продължите на югоизток и да излезете на вече споменатото с. Беренде. От там има

още интересни забележителности, които сме оставили за проучване по-нататък

Водопад Котлите и Букоровски Манастир.

За съжаление се оказа, че голяма част от снимките сме ги загубили и не са останали особено качествени материали, но това е добра възможност идното лято пак да посетим това място и да проучим останалите пътища в района!

Може да следите нашия календар, където ще публикуваме такива и още събития!

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading