Как да съхраним акумулаторите си през зимния сезон

Голяма част от хората няма да използват тяговите си батерии през зимата. Ако сте от тях, тази статия има за цел да ви помогне да „зазимите“ вашите батерии, за да си спестите тревогите през пролетта.

Първи стъпки

Махнете батерията / акумулатора от неговото място.

Почистете акумулатора, клемите и стойката. Вероятно е насъбрала малко мръсотия.

С влажен парцал и малко сода почистете добре за всякакви остатъци от окисляване – по клемите може да има оксидация (особено за тези от нас които обичат да си правят кални бани). Содата ще неутрализира окисляването. Почистете с чиста вода остатъка.

За почистване на клемите използваме метална четка (или домакинска тел) и сода. Търкаме до блясък. След това препоръчваме да нанесете диелектрична грес с цел да се предотврати корозия вбъдеще.

Проверете акумулатора

Проверете акумулатора за пукнатини, течове или сериозна корозия. Ако има някой от тези признаци, ще трябва да я изхвърлите на отредените за това места – във всеки магазин за акумулатори може да сторите това.

Ако батерията ви изисква поддръжка, т.е. трябва да се долива електролит (обикновено дестилирана вода), проверете нивото на течността и ако трябва долейте до малко под резката за макс. Ако батерията ви е необслужваема, AGM (Absorbed Glass Mat) или VLRA (Valve Regulated Lead Acid), то няма нужда да проверявате – тези батерии са запечатани и не подлежат на обслужване.

След тази процедура, може да върнете обратно батерията на нейната стойка или да я сложите на сухо място, където не е много студено и няма възможност да падне.

Последваща поддръжка

Най-добре е да закачите зарядно, което да поддържа батерията „жива“, докато стои на шкафа в гаража. Но може просто да я оставите така и през време да я зареждате от автомобила си или чрез зарядно. Така ще имате готов акумулатор за вашите приключения пролетта без да имате нужда да го „съживявате“.

Друг вариант е да имате система базирана на RedArc The Manager 30, който има профил за поддържане на батериите в режим на съхранение.


Може да поддържате батерията си с умно зарядно, което няма да презареди батерията и ще я държи в перфектно състояние. RedArc Electronics предлагат такива зарядни от скоро. Попитайте при нас за повече информация:

А какви са вашите методи?

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading