Ъглен – неразкрити съкровища

aglen

Село Ъглен е едно малко известно място в страни от пътя, но пък крие интересни съкровища покрай него.

Активности:

  • Диво къмпингуване / барбекю
  • Колоездене – XC
  • Скално катерене
  • Пещери

Пътуваме към Български Извор и на първо време подминаваме разклона за с. Ъглен (то по-скоро има табела за по-големите села като Дерманци)… Добре знаем, че в Български Извор има местен производител, от който да вземем мръвки за предстоящото барбекю. Липсата на хладилник / фризер ни принуждава да потърсим и лед за бирата – планира се да сме далеч от реката, която минава покрай селото.

Провизии…

След като сме натоварили легена с нужните течности (разбирайте бира и вода), мръвките и за цвят някой и друг зеленчук, запътваме се към уреченото място на срещата с приятели – центъра на с. Ъглен.

Местни забележителности

Ако имате време, може да се отбиете до един местен феномен – Скален Мост „Дупката“ – при влизане в селото, вляво по черен път се минава под моста или може да паркирате и да се разходите до мястото. Редовно там има местни и деца, които ловят риба, а някои и се къпят. Ако сте късметлии, може да видите и един друг местен „феномен“ – явно бивш акробат вече на годинки, който се разхожда по ръба на моста, пазейки баланс.

local sightseeing

Всъщност в района има над 20 пещери и поне 4 природни забележителности! Сега ще ви разкажем ние какво видяхме.

Местата за къмпинг и барбекю

Vit river
Мараня от р. Вит се вдига при настъпване на утрото

След кратка почивка на центъра на селото, минава през другия мост от север и продължаваме към мястото за къмпинг. Искам да уточня, че има две места – едното е долу до реката, покрай високи дървета, които пазят сянка, но лятото комарите ще ви изядат (репелентите са им само за подправка). Другото място, на което отидохме и ние, беше със страхотна гледка, както може да се уверите от снимките. За там ще трябва да си приготвите достатъчно вода – поне няколко туби, а при нас добре дойде, че имахме и водоструйка за по-добро миене.

И до двете места се стига по черен път, като това до реката, според уменията на задкормилното устройство, ще се наложи автомобил с различен клирънс. На мястото, което бяхме ние, няма проблеми, но трябва да се внимава. Ако отивате в сезон, когато минава селскостопанска техника, липсата на просвет и леко невнимание, може да ви отведе в някой скрит под тревата коловоз – или приятел в нужда се познава или трябва да имате лопата.

Изложение Лов Риболов
Кинетичното въже на PowerLine влезе в употреба още седмица след покупката…

Понеже мястото е открито, ще трябва добре да си подсигурите палатките срещу вятър – при вечер, при смяната на температурата и изстиването на водата на 30 метра по-надолу, може да задуха по-силен вятър.

Други активности – стига с това ядене!

Идвали сме няколко пъти в района и направихме няколко GPS следи. Научихме, че не трябва да ходим особено на северозапад от мястото за къмпинг, заради пчелите, които явно поняго се раздразват от потни колоездачи. И така…

Колоездене

В района няма интересни пътеки, но пък е чудесен за начинаещи в спорта или хора, които искат да направят лежерна разходка по черен път и да се нащракат. На запад не сме проучвали района и черните пътища, но съм сигурен, че има и там какво да се види.

Нагледно, може да видите краткото видео, от едно мое проучване

Скално катерене

Оказа се, че покрай скалите си има чудесен маршрут за скално катерене! Ние се убедихме в това – има си естествени места за осигуряване и страхотно място за рапел!

Пещери

Както казахме, има над 20 пещери в района. Ние посетихме една със страховитото име „Пещерата на живо изгорените“. Има два разклона – десния води до изход над пещерата и панорама над долината на р. Вит.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading