Какво е система за два акумулатора и трябва ли ни?

RedArc Dual Battery Management System

Система за два акумулатора е практически задължителна за хора, които обичат да къмпингуват и да прекарват време с техния 4×4 автомобил, без да рискувате да им падне стартовия акумулатор

Повечето от нас, които ходят на диво къмпунгуване за няколко дена, е важно да имат някакви основни неща за комфорт, включително хладилник и / или водна помпа за къпане / миене на чинии. По-непретенциозните от вас могат да си намерят някоя студен река или чешма, в която да държат бирата и месото охладено (с риск някое диво животно да го отмъкне) и използват тъй нар. соларни душове, но ако опитате алтернативите, няма да искате да се върнете.

Вижте видео със системата за допълнителни акумулатори на ОФРОУД КЪМПИНГ БЪЛГАРИЯ

Системата ни базирана на RedArc Electronics BCDC зарядното ни позволява да използваме акумулатори с различни химични свойства и капацитет, като може да зареждаме и през автомобила и през соларен панел,

Добре де, какво е това „система за две батерии“?

Най-просто обяснено, това а допълнителен акумулатор към стартовия такъв. Стартовия ви акумулатор остава да отговаря за запалването, радиото, светлините, централното заключване и ако имате – лебедката, докато към втората батерия се „закачат“ всякакви други уреди от по-маловажно за автомобила значение – хладилник, водоструйка, водна помпа, отделни изводи на нисък ток (примерно USB или 12V извод за запалка).

Най-често типа на вторичната батерия е силова, т.е. да издържа на продължително използване (да се точи от нея ток постоянно). Стартерните батерии са проектирани да дадат много начален заряд, но ако ги използвате под постоянно напрежение, то ще им съкратите живота – не звучи добре при дългосрочна инвестиция, нали? Важно условие е, втората батерия да може да бъде изолирана тъй че да не може да си източите стартерната батерия. Това може да е постигнато по различни начини – ключ-маса, електроника, реле. Друго важно условие е, втората батерия да може да се зарежда безпроблемно, а не всеки път да я сваляте от високо-проходимия си автомобил.

Караваните и кемперите имат системи за двойни батерии и вероятно няма да ви се налага да слагате такова нещо – даже някои по-високи модели си имат отопление (за вода и парно) на газ и батериите се използват за хладилник, светлини и контактите. Зареждането на батериите става чрез соларни панели или в парк за каравани през 220V от мрежата.

Има ли алтернативи на тази система и защо ми трябва?

Да, има и ето за кои знаем ние:

Генератор на твърдо гориво – за мен лично този избор е адски шумен, обемист и иска да си носите допълнително гориво за него. Ефективните такива, в момента на писането на блога, вървят около 2000лв.

Този тук например тежи 44кг

Газов хладилник – не са от най-ефективните, като говорим за време за охлаждане или ако трябва да ги пуснете на 12V (ако има такъв извод). Не е препоръчително (обиновено от производителите) да ги „друскате“ по някой черен път (ние често караме с около 40-50 км / ч, ако сте с каравана или бус, може това да е вашия избор поради по-внимателното шофиране). За да го инсталирате в караваната си вероятно ще ви трябва газаджия.

Просто вържете паралено няколко батерии – следвайки принципа в електричеството за най-малко съпротивление, алтернатора ви ще зарежда всички батерии, които сте вързали паралено към стартовата такава. Това няма да спре да си източите целия запас, дори и да ви изглежда малко вероятно ако имате 5-6 акумулатора (дам, разбира се, че може да сложите това в джипа – някой от вас правил ли го е да сподели?). Друго което ще трябва да направите, следвайки принципите на електричеството, е всичките ви батерии да са еднакви като заряд (Ah). Не е препоръчително да използвате стартерна батерия за постоянен „товар“ – за тази цел има силови батерии. Може останалите батерии да си ги изолирате с един ключ-маса и при спиране и тръгване да си го връткате, ако не забравите.

Носим си стартерна мини батерия – да, това е вариант, но не ви прави съвсем независими. Ще ви спаси един, най-много два пъти. А след това?

Така, мисля, че покрихме основните алтернативи. Ако имате и вие на ум, ще се радваме да ги споделите в коментарите долу. Да преминем към въпроса защо ми трябва това: Когато спрете превозносто средство, вашите уреди продължават да черпят ток и така рискувате да ви падне стартовата батерия – вече споменахме хладилника / фризера и вероятно водната помпа. За някои работни автомобили (ако ползвате превозносто средство за работа), ще трябва да продължава да дава ток за всякакви уреди като лаптопи, работни светлини, апаратура и други.

Nissan Mobile Observatory
Концепцията на Nissan – Dark Sky за високо-проходима мобилна обсерватория, използва система за два акумулатора и допълнително батерии в легена, които се зареждат, докато автомобила е с пуснат двигател, т.е. през алтернатора. В ремаркето има допълнително батерии, за допълнително захранване телескопа (който също е в ремаркето).

Къде да я сложим втората батерия?

Имаме три варианта:

  • В двигателното под капака
  • Под някоя пътническа седалка
  • В багажното

Някои превозни средства си имат отделни места за това – най-вече японските автомобили. Даже нашата Тойота си има и резбите за болтовете, където да се инсталира носещата планка. Важното е планката да е здрава стомана (обикновено ги правят от по 3мм) и да е проектирана така че да издържа на вибрациите от неравния терен. Батериите не обичат високи температури и за това трябва да се инсталират по-далеч от горещите части на двигателя.

Други автомобили, като вановете например, имат доста ограничено място в двигателното. При тях може да се сложи под някоя седалка или в багажното. В този случай е изключително важно да се използват подходящи кабели (обикновено препоръчват от 6мм) и да се направи връзването както трябва – от читав елеткричар.

Как се зареждат батериите – системи

Преди да изберем подходяща система за нас, трябва да се информираме за електрическата система на нашия автомобил и по-конкретно за алтернатора – дали е от по-новите ECU-контролирани, дали системата е с променливо напрежение или е от обикновените системи без тези глезотии, които отговарят за пестенето на гориво и вредни емисии.

Вече споменахме

ключ-масата

Това решение се е доказало като просто и работещо, но не е добре съвместимо с по-новите алтернатори като ECU-контролираните – за това по-късно. Като недостатък: разчита на вас да го включвате и изключвате. Полезно е, когато няколко пъти пуснете лебедката и ви трябва повече ток, понеже двете батерии ще действат като една цяла (едно пускане на лебедката и ползване за 30 секунди точи почти колкото стартиране на автомобила, a понякога и повече ако е на по-голяма мощност).

Dual Battery Setup with a switch Система за два акумулатора с ключ маса
Този ключ се води „морски“ – има следното положения: изолира 1ва батерия, изолира втора батерия, двете батерии действат като една (1+2) (полезно при често ползване на лебедка)
Dual Battery Setup with a switch - Ironman 4x4 Система за два акумулатора
Ironman 4×4 ключ-маса за 275А ток. Позволява да ползвате двете батерии заедно за повече мощност на двата ви акумулатора. Ironman 4×4 се внася в България от официалния дистрибутор Ironman4x4.bg / Vashimura Tuning (https://vashimura.com/).

Следващото е

електронно реле

RedArc Dual Battery Separator Система за два акумулатора
RedArc Smart SBI 12v 100A

Връзва се към запалителната система на превозното средство. Автоматично разделя вторичната батерия от стартерната при изключване на двигателя и обратното – ще включи вторичната батерия към електрическата система на колата при включване на двигателя. Имат „превключвател“, с който да можете да използвате вторичната батерия да подадете ток към стартерната, ако ви е паднала (това без да има нужда да опъвате стартерни кабели – всичко си го има в системата). Преди всеки акумулатор ще трябва да сложите нужните бушони, препоръчани от производителя.

Може да намерите електронни релета на RedArc при нас.

Електронен контрол

Ако имате по-модерен автомобил, т.е. с ECU-контролиран алтернатор ИЛИ с електрическа система с променливо напрежение, то ще трябва да се спрете на това решение.

RedArc Dual Battery Charger Система за два акумулатора
Зарядното на RedArc поддържа съвременни алтернатори и системи за двойни акумулатори. Освен това е с алуминиев корпус, тествано и направено в Австралия, което си е качество за надеждност при офроуд автомобили!

Причините са няколко, но основното е в компютъра:

  • Вторичната батерия няма да се зарежда ефективно заради това че алтернатора ще спира – ще се пуска 12.7V или 14.3V напрежение по заложена логика в компютъра на колата.
  • Ако е вързано по „бабешкия начин“ паралено, алтернатора спира да зарежда ефективно И ДВЕТЕ батерии – след пускането на 1-2 лебедки, за да стигнете до мястото за къмпинг и на сутринта ще осъмнете с паднал акумулатор. Причината е пак в логиката на компютъра на колата.
CTEK Dual Battery Charger Система за два акумулатора
CTEK DS250 със SmartPass за поддръжка на по-голямо напрежение. Предложението на CTEK работи с компютърно-контролираните алтернатори

Ако батериите, които се зареждат в караваната ви или в ремаркето и те нямат собствена система, то ще ви трябва също едно от тези. Причината е, че колкото е по-голямо разстоянието, толкова повече напрежението ще пада и съответно няма да може да се зареди ефективно или до 100% акумулатора ви.

Такъв контролер се инсталира максимално близо до втората батерия, за да няма падане на напрежението, съответно да зарежда максимално ефективно втория акумулатор.

Алтернатора може да не е достатъчен, за да ви зареди батериите, ако карате на къси разстояния. Тук изпъква още едно предимство на електронните контролери – по-качествените от тях имат вграден соларен регулатор (RedArc BCDC, например има качествен MPPT регулатор). Може да си вземете соларни панели, които дори да нямат вграден контролер и докато сте паркирали, да си зареждате батериите.

Бонус вариант

Накрая ви даваме един бонус вариант: изцяло портативна система. Зарежда се чрез соларни панели, като може да ви предостави достатъчно заряд за хладилник, лаптоп и друго. Предоставят всички нужни изводи, от които може да се нуждаете.

Лично използваме EcoFlow River Max, като имаме възможност да пренасяме мобилен фризер, да зареждаме мобилни устройства и да сме напълно независими като искаме да имаме енергийна независимост без оглед на превозното средство.

Също така успешно използваме GoalZero Guide 10 Plus заедно със 7W соларен панел Goal Zero Nomad. Допълнено с още един комплект батерии, може да изкарате дълго време без да се притеснявате, че основни джаджи няма да са заредени – телефон (говоря за нормален телефон, а не смартфон, който е крайно енерго НЕефективен), екшън камера, фенер / челник, някоя малка звукоозвочителна колонка.

Предимството на тези системи е, че може да ги използвате независимо от автомобила си – даже може да се използват за вила / хижа.

Ето, давам пример: преди време бяхме на 5-7 дневен поход в Родопите като имахме съпътстващ транспорт, а ние се концентрирахме на карането на байкове, хубавите пътеки и гледките. На всеки лагер разпъвахме соларното панелче и имахме за следващия ден на 100% заредена екшън камера и батерии за GPS-а… накрая ни свършиха 64GB памет в камерата и за това последните дни не успяхме да снимаме. Наред с това зареждахме малък фото-апарат и някой и друг смарт телефон на други хора. И всичко това като дори не използвахме панела със зарядното за батерии през целия ден, а чак когато стигахме в лагера!

Искате ли да видите и други алтернативи на портативните соларни зарядни станиции?

Та, какво мислите? Коя система би била най-подходяща за вас? Ще се радваме да ни споделите в коментарите.

1 thought on “Какво е система за два акумулатора и трябва ли ни?

Comments are closed.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading