Какво Ползваме: Капак за пикап Mountain Top Style

Mountain Top - Truck Cover

Вече почти година и 15 000 км сме с капак от датската фирма Mountain Top на нашия пикап. Тук ще споделим впечатленията си от този продукт, заедно с гредите за допълнителен товар.

Запознайте се и с нашите варианти за партньорство!

Продукт:Капак за леген Mountain Top Style с греди Mountain Top Cargo Carriers
Продължителност на ползването:12 месеца / 15 000км
Други модификации на модела/продукта:– Mountain Top Classic – без релси за греди, има допълнителна ограда за подсигуряване на товари
– Mountain Top Style HD+ – има релси за греди, има допълнителна ограда за подсигуряване на товари
Вносител за България:Road Ranger Bulgaria

Защо капак, а не хардтоп?

Спряхме се на капак, понеже държим да товарим и разтоварваме лесно байкове – в легена не става, понеже трябва да е покрит и да се заключва. Хардопа идваше прекалено виско като се качи байк отгоре и става доста трудно за навигиране през шубрака като качваме към началото на пътека. Освен това каквото и да сложите върху капка, стига да има нужните релси за допълнителни греди или възможност за застопоряване на багажа, то всичко ще ви е на много по-достъпно място – примерно джек, резервна гума, туба с гориво…

Тук идваше и 

второто условие

Да има възможност да се сложат греди за байк багажници / сноуборд с Т-образен захват и потенциално за вбъдеще товарен багажник тип „скара“. Кабината се запазва за втори греди – за палатка. Това редуцира избора ни до няколко варианта: въпросния капак на Mountain Top или направен от ABS сплав на Road Ranger с интегрирани релси (той също се предлага в България). Избрахме алуминивия капак на датската фирма, понеже алуминия е по-устойчив на външни влияние и няма боя, която да се драска при провиране в гората или хвърляне на разни неща върху капака.

Важни характеристики 
на Mountain Top Style

Капака се повдига от към края на легена, като се държи вдигнат от два достатъчно мощни амортисьора, които издържат и допълнително тегло от един ендуро байк (около 14-16кг), греди и байк багажници (около 25 кг). Все пак за да не им съкратите живота не е добре да правите това упражнение често и все пак да го поддържате с една ръка.

Един недостатък при отварянето е, че не може да отворите багажника до нивото на кабината и така по-лесно да достъпвате неща в края на легена. Може все пак датчаните да разработят за вбъдеще и такъв продукт.

Страниците на капака са направени от здрава стомана, в която стоят и специфичните релси за гредите. Тук е мястото да споменем, че може да се оборудвате само с релси на Mountain Top поради специфичните отвори – 75кг товароносимост и съвместимост с Т-образен захват за багажници / кутии. Общо взето е помислено добре.

Съвместимост

Идеалното решение за работа и свободно време – не се притеснявайте, че ще надерете боята или ще подбиете нещо.

Капака е съвместим с другите аксесоари на вашия пикап – включително ако имате сложена допълнително вана и решетка на задното стъкло на кабината.

Не се включва към централно заключване на колата, нито има излишно окабеляване за осветление. Лично за нас това си е предимство, понеже имаме само механична конструкция, която ни дава възможност да надграждаме – например да си прокараме собствено осветление.

От 2020 година Front Runner Outfitters, чийто официален представител сме ние, разработиха крачета за техните багажници-скари. Ако искате да инсталирате такава, просто ни попитайте.

Изработката на Mountain Top Style

е изключително елегантна и добре направена. При добре изпълнен монтаж, който направиха изключително добре хората от Road Ranger Bulgaria, капака стои идеално и е функционален за всеки автомобил, който му трябва достъп до багаж отвън легена. Страничната стомана е гладка и добре обработена. Централната част на ламарината е подсилена с една греда. Даже наскоро Mountain Top пуснаха нова версия на капака си Style HD+, който е смесица между двата им капака с ограда и канали. Има и повишена товароносимост от цели 150кг. Оградата ви позволява осигурите с въжета товара върху легена, докато каналите – да сложите допълнителни греди за допълнителни стойки за байкове, „скара“ или ски / сноуборд.

Имате удобна лента, с която по-нисък човек може да издърпа багажника, без да се налага да се катери по легена.

Заключването става посредством ключ като имате няколко в комплекта. Достатъчно е здрава ключалката, за да сте спокойни за вещите си.

Дръжката за повдигане на капака не е от най-удобните и често при по-студено ни се налага да се качваме върху стъпенката на задната броня за по-добър захват, но една битумна лепенка оправя проблема със сцеплението.

На пътя и извън него с Mountain Top Style

Въпреки че ме предупредиха, че може да се налага реглаж, ако често караме по черни пътища, то за една година само веднъж сме регулирали капака и то защото искахме да проверим дали няма по-стегнато положение на регулационните втулки – като цяло монтажа беше на ниво и нашата намеса само направи леки корекции. Все пак е добре да се проверяват от време на време, за да не рискувате да се отвори капака, ако сте забравили да го заключите.

При бързо каране по черни пътища, капка си стои като част от колата. Гредите държаха товара ни стабилен (обикновено байкове) и по едно време даже не обръщахме внимание дали байковете се клатят или не.

На магистрала със скорости от 120 – 130 км / ч не се чува досадното свистене от греди както при автомобилите, където се инсталират на тавана – освен това някои хора, които возите, много им харесва да се обръщат и да си гледат екипировката.

Наглеждаме дали „екипировката“ е на лице

В заключение

Изключително добре измислен продукт и много добро изпълнение! Има някои недостатъци, които са изчистени или може да се изчистят в последвие с някои бъдещи версии на капака. Липсата на боя, за която да я мислите, за нас само може да е плюс.

ПредимстваНедостатъци
Алуминиева изработка със стоманена рамкаНеудобна дръжка за отваряне
Изключително добра изработкаОграничение от товарни греди
Лесен реглаж при нужда
Лесен достъп до артикули върху гредите – екипировка, аксесоари, други
Гредите са съвместими със всички по-известни модели багажници за ски / сноуборд и байкове, както и експедиционни багажници тип „скара“

Запознайте се и с нашите варианти за партньорство!

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading