Посещение на изложението „Наслука – Лов и Риболов“

Изложение Лов Риболов

Нови продукти, интересни събеседници и…

Въпреки че изложението беше с акценти на лова и риболова, имаше доста полезни и интересни неща за хора като нас, които обичат дивото къмпингуване.

Тази година на изложението имаше по-малко изложители, но пък не липсваха интересни собствени продукти, както и нови такива от вече познати в нашите среди представители.

Първо се спряхме на

щанда на KayakShop, където бяха изложени техни топ модели на американската марка Mirage. На мен особено ми хареса модела Outback, който за целите на изложението беше „тунингован“ и със сонар. Батерията за него се разполага под вас, в сухо и запечатано пространство. На въпроса ми дали не може да се сложат и соларни панели, разбирам, че на практика соларните панели не са особено добра идея за по-мокрите спортове, въпреки че на теория звучат добре – явно имам да се уча още и надцених технологията. Все пак ме увериха, че батерията за сонара би издържала без проблем няколко дневни преходи.

Не съм запознат, но каяка ми хареса. Вие какво мислите? Споделете долу в коментарите.

На следващия щанд

Соларни панели, компресорни хладилници и най-важното за туриста (след тоалетната хартия, разбира се) от OCC

на Outdoor and Camping Comfort погледа ми спря на соларните панели и компресорните мобилни фризери. Разбирам от двамата партньора, че са „китайци“, но пък за сметка на това изглеждат с достатъчно добра изработка, за да ги пльоснете спокойно на поляната – това е разбира се на по-поносимата цена в сравнение с големите марки, както и липса на някоя и друга характеристика като липса на зареждане от 220V. Отбелязвам, че имаше соларни панели-куфари, които си имаха и вграден контролер, който за съжаление е с по-малко ефективния MCU (в сравнение с MPPT контролерите). За сметка на това куфара се сгъва и заема по-малко място в багажника ви, за да сте сигурни, че ще заредите вашите силови батерии.

Собствен продукт

Проточния бойлер в действие. Може да вземете само бойлера или да го съвместите с помпата, която да я сложите както в река, така и в някоя туба с вода (в случая беше леген)

ми показаха от Outdoor and Camping Comfort, който ми се стори много полезен – проточен портативен бойлер (беше с размерите колкото на 20л туба за гориво). Връзвате го на газова бутилка и може да вдигнете температура до 60 градуса по целзий – имаше басейн за демонстрация. Сега, много хора ще се притеснят, че е на газ, но тук нямаме възпламеняване, както ми обясняват подробно хората, които са работили над това. Има добре направен дисплей и потенциометри за настройка на водата. Крайното решение беше доста добре изпипано като добро впечатление ми направиха самите потенциометри и дисплея за температурата на водата. Би било добре допълнение към нашата портативна водострука, въпреки че от OCC предоставят и тяхна помпа на 12V, ако си нямате.

За домашните любимци и техните братовчеди, които „работят“ в гората

Става въпрос за ловните и домашните кучета… е може и за някои котки, които често бягат. От MaveShop предоставят на ловци и собственици на домашни любимци проследяване по GPS. Това е особено важно при лов, за да не се стреля по кучето на някой особено ако е подгонило дивеч – да не стане беля. Някои от продуктите им са направо вградени в нашийници с цел да не пречат на кучето. Понеже кучето се очаква да се вре по шубраци и по-мочурливи места, то има продукти, които са водоустойчиви.

Имаше и за колоездачи предложение – задна светлина с GPS проследяване. Особено ако карате в града някой е-bike (това си е скъпо удоволствие, даже и за самоделка), това нещо според мен си е направо задължително – надали някой евентуален крадец би се сетил, че в задната ви безобидна светлина има проследяване. Даже когато е в гараж, може да се получава информация по А-GPS!

Нямаше как да не се спра на гумите…

От както тръгнахме да караме с HT (highway terrain) стоковите гуми извън пътя, разбрахме, въпреки че са BF, то е добре следващите да НЕ са HT, а поне АТ (all terrain). Отдавна няколко модела са ми в главата като BF Goodrich KO2 и GoodYear Duratrac са ми фаворити… последно се появи и на Pirelli Scorpion AT Plus (да не се бърка с ATX, която не се слави като особено добра из формуте), както и General Grabber ATX. Та, коя ми хареса ли? Ще се радвам да ме питате в коментарите по долу. Като изтъркаме стоковите BF Goodrich Dueler-и ще се свържем с хората от 4×4 Гуми за да се оборудваме с нови „обувки“. Бяха оборудвали и изложената X-Class-а на Мерцедес със 17″ DuraTrac-и и можеше да видите съвсем нагледно дълбочината на грайферите и достъпа до заготовките на шиповете как биха прилягали на 3 тонна машина.

А вие с какви гуми карате?  🙂

АТ до МТ гуми – почти всякакви размери! Каквото няма, ще може да се достави

Лебедки

Лебедките от PowerWinch Bulgaria, a до тях са кинетичните колани

Определено като избор в България, няма кой да се опре на PowerWinch Bulgaria – най-добро съотношение цена-качество. Лебедка с теглителна сила от 5.5 тона (оптималното за експедиционен джип) и синтетично въже може да ви дойде, в момента на писането на статията, за 875лв. Освен това имат сервизи и представители в над 40 места в България, тъй че дори да имате случайно проблеми с лебедката нейде из храсталака, то в радиус от 30-40 км съвсем реално може да има сервиз! Всички техни лебедки идват с две години гаранция.

На живо лебедките изглеждат доста добро качество и са класове над „китайците“, които може да вземете за малко по-малко пари от някои сайтове от далечния изток. Ако съдим по коментарите във форумите, по нищо не отстъпват на големите имена в качество и надеждност – само вземете предвид, че са се доказали многократно при трофи-състезания, където „зоренето“ на техниката е сериозно.

От PowerWinch работят и с представители на автомобилния бранш за инсталиране на техни лебедки и одобрение с цел запазване на гаранцията на по-новите автомобили. Например, Toyota на мое запитване ми казаха, че нямат основа за лебедка за новите модели на Hilux, но пък от PowerWinch работят с тях, за да разработят такава и да ви се запази гаранцията на автомобила.

Ако не знаете имат и теглителни / кинетични въжета, като даже едно от тях вече го използвахме да избавяме наши приятели, а го бяхме взели само ей така  – „за всеки случай да стои в легена“…

уж знаем пътя, уж коловоза изглеждаше безобиден… и хайлукса трябваше да дърпа нашите хора

Съвсем скоро се очаква да пуснат и видео, което да покаже техните лебедки в действие. Само разбрах, че видеото е снимано над Нови Искър. 🙂

И накрая…

минахме през щанда на оф-роуд форума, където бяха изложени техни артикули, които продават в онлайн магазина им. Имаше и един син „чичо джек“, като само липсваше джипа, за да се поупражнявате с него, ако не сте ползвали. Не, мерцедеса срещу щанда в този си вид не ставаше да се вдига с крика.

Чичо ви Джек е вдясно

Поговорихме и за един австралийски продукт, който ни впечатли, и бихме искали да ви предоставим и в България! А именно BCDC DC-DC зарядно – скоро ще ви представим за какво е и дали ви трябва за вашия джип.

А вие бяхте ли там и какво ви хареса най-много? Споделете в коментарите по-долу!

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading