Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Зимен Родопски Тур от Fount of Memories

февруари 1, 2020 - февруари 2, 2020

Едно предложение за зимен панорамен офроуд тур.

ОРГАНИЗАТОР: ВЛАДИМИР, може да се свържете с него по фейсбуук:

„Родопски зимен тур 2020“

-Описание:
Това е любителски организирана разходка. Не е платен тур. Участниците сами поемат разноските си и участват на собствена отговорност. Гаранция, че ще успеем да видим всичко в програмата, както и че ще успеем да преминем по планирания маршрут няма! Част от пътищата ни са горски и не се поддържат. Не е ясно и колко сняг ще има по трасето. Заложените часове в програмата са прогнозни и не рядко е невъзможно да се спазят, особено зимно време. Отговор на въпроси от сорта „В колко часа ще сме си обратно в София?“ са загадка дори за мен. Това е офроуд тур и по традиция приключение. Предизвикателството е, да успеем да преминем планираното, но преди всичко, да се забаляваме заедно.Участвалите в предходни турове знаят колко добре си изкарваме, така че се надявам и този път да не е изключение.

-Изисквания:
Към шофьорите:
Ранно ставане :-)В тура е желателно да участват само джипове! Колкото по-подготвени, толкова по-добре. Мераклии с леки автомобили, дори да могат, да се движат с групата в по-голямата част от времето, предупреждавам, че част от маршрута е агресивен и не е подходящ за тях. Все пак по-трудното съм го оставил за втория ден, за да можем да видим нещичко, преди да се забатачим някъде. Ако желае някой „да се пробва“ с 4×4 лек автомобил,то първият ден е по-приемлив за него. Ако закъса и вижда, че не може да продължи, моля да се върне назад и да остави групата, да продължи напред.
Радиостация – за бърза и наложителна свръзка. Каналът е 8-ми. Лопата за сняг, въже за теглене, достатъчно гориво.

-Към пасажерите:
Ранно ставане също 🙂
Хубаво е да си подсигурите място за возене в някой от джиповете. По традиция предлагащите място са по-малко от желаещите. Моля да го имате предвид. Можете да споделите разходите за гориво с водача предложил ви място в джип. Спазвайте неговите съображения за сигурност.
Много добро зимно облекло и резервни обувки и чорапи.
Суха храна и вода.

-Как протича подобна разходка и какво да очаквате?:
Предварително тук, в коментарите под поканата се изясняват всички въпроси, които ви вълнуват. Преброяваме се желаещите и всеки потвърждава участието си. Преброяваме джиповете участници и свободните места в тях. Правим списък на желаещите, които нямат собствен транспорт. Всеки намира своите хора и кореспондира и се уговаря с тях. Правим си резервации за една нощувка в града, който е определен за междинна точка за нощуване. Всеки сам подбира и резервира според изискванията си мястото за нощувка. Групови резервации не се правят. Вечерта се събираме заяедно в някое заведение за вечеря.
Джиповете се движат в колона. Моля всички ви – без излишен адреналин и излизане извън пътя. Не сме тръгнали заради самия офроуд, а да видим родопската дива красота. Лично на мен не ми допадат „ровене“ и „диващини“ насред природата и демострации на проходимост на джиповете. Ако някой идва с тази цел, то моля да не участва! Нека запазим природата възможно най-естествена и да се придържаме към придвижваме само по наличните горски пътища включени в маршрута. Турът е за „софтаджии“, както се казва на жаргон. Ако някоя машина е с по-добри възможности от другите, минава отпред и прокава пътя за осталите.
Вторият ден ще вдигне летвата на трудността, защото ще се опитаме да се качим до връх „Баташки снежник“. Вероятно няма да успеем с джиповете заради очакванията за доста сняг и навявания, но желаещите да походят и да се качат на върха пеш, ще имат тази възможност след като достигнем лимита на машините.
Групата се движи бавно с чести паузи за снимки и нужди от всякакво естество.

-Храна:
За изпът. Планирам единствено вечеря някъде по път в двата дни. Закуската може да се разчита да се направи в началото на маршрута от града в който ще нощуваме. Обедното време ще ни завари някъде по горите и е хубаво да си имате вода и залъгалки, ако ли не хубав туристически обяд.

-Пари:
За нощувка, за гориво, за храна, за музея и пещерата, за всеки случай.

-Маршрут и план:
Тръгването ще е в 6:00 часа от София, от бензиностанция „Лукойл“ в началото на магистрала „Тракия“, веднага след караулката на КАТ. Ако питате, защо толкова ранен час, ще отговоря: – заради късия зимен ден и двучасовото ни придвижване по магистралата до началната точка на маршрута. Ако някой ще се чувства по-добре и иска да поспи повече, то може да си резервира две нощувки, като запазите допълнителна нощувка и петък срещу събота и да изчаквате идващите от София рано сутринта.
Пътуваме до Пещера. Това са 132км от София, които очаквам да изминем за около 2 часа.
В Пещера ще пием по кафе, ще презаредим резервоарите и към 9 часа най-късно трябва да тръгнем всички заедно към пещера Снежанка. Пещерата ще е отворена от 9 и 30 часа. До нея се стига по асфалтов път, където има паркинг и оттам се поема пеш по стръмен склон. Ходенето е между 30 и 45 минути. Стръмно и хлъзгаво е.
След пещерата поемаме офроуд по горите и ще се опитаме същия ден да стигнем до панорамната площадка “ Бекови скали“, „Фотинските водопади“, „Вълча поляна“ – всички скрити нейде из полите на необятните Родопите.
Вечерта се прибираме обратно в Пещера, като ще направим пълен кръг през планината. Ако има време преди вечеря ще разгледаме ретро социалистическия музей в града. Следва вечеря и нощувка.

Ставането в неделния ден по традиция е ранно 🙂 Изобщо в тези турове сънят е принесен в жертва, но си заслужава всяка минута прекарана в приключение. Като остареем ще спим!
7 часа трябва да сме станали, 8 часа да сме закусили и в 8 и 30 да сме запалили джиповете.
Поемаме към подножието на връх Баташки снежник. Има няколко възможни маршрута, като те ще са ни опция след като се убедим каква е снежната обстановка. За план максимум и качване с джипове до върха не смея да мечтая даже, но ми се иска да се приближим достатъчно близо, за да се качим пеш. Ако времето позволява, гледките от върха са вдъхновяващи и зареждащи! Очаквам борба със снега, окопаване, затъване, бутане, копаене и т.н. класически офроуд екшън.
Ако вървим по план ще преминем през ослепителни иглолистни родопски гори, красиви поляни и ще стигнем до язовир Тошков чарк. Имаме и няколко аварийни спускания, ако се наложи. Пътищата са тежки на места, осеяни с наклони, доста камъни и прекосявания на потоци.Това всичко през лятото, зимата нямам си на идея даже. Ще засечем асфалта по който ще преминем покрай язовир Батак и вечерта живи и здрави надявам се, поемаме към София.

Място на срещата:
01-ви февруари, събота, 5:30 часа бензиностанция Лукойл в началото на магистрала „Тракия“. В шест часа тръгваме.

Втора начална точка 8:30/9:00 часа в град Пещера.

Отправям апел към приятелите и тези от вас с които още не се познаваме, но ще идвате със собствени джипове:
Има доста желаещи да се возят. Ще пусна списък на хората, които се свързаха с мен и желаят да участват. Моля, ако разполагате и нямате против, да им предложите места.

Ето видео от едно подобно пътешествие в Родопите през 2018г. , за да добиете представа как се забавляваме! 🙂

Details

Start:
февруари 1, 2020
End:
февруари 2, 2020
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215453069705400&set=a.10202599577816136&type=3&theater

Organizer

Fount of Memories / Извор на спомени
Phone
+359 888 005 537
Email
4x4memories@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Родопи
България + Google Map