Как да: избор на покривна палатка

покривна-палатка

Купуване на продукт скъп и технически издържан като покривната палатка може да е сложна задача. Има голям списък, който трябва да покриете, като някои хора изпускат важни факти. Ако не се консултирате предварително или не си направите собственото проучване, то може да закупите палатка, която да не пасва на гредите / багажника ви или изцяло на вашето превозно средство.

Първоначални мисли

Преди всичко трябва да помислите как точно ще използвате или си представяте да използвате вашата палатка. Дали често ви се налага да излизате от нея даже и през нощта? Дали имате проблеми да се качвате по стълба (примерно ако имате някакви физически увреждания)?

При прибиране на палатката трябва да се катерите по превозното си средство при подпъхване на плата, като внимавате да не вдлъбнете някоя ламарина – е, ако сте с лек автомобил, това не е казус, но с ван или 4WD тогава ще трябва да помислите.

Важно е да се отбележи и съхранението, когато не я използвате. Дали ще я държите на автомобила през цялото време? Ако да – то достатъчно сигурно ли е там където паркирате или добре подсигурена ли е към автомобила ви? Ако ще я сваляте, имате ли нужното място и инфраструктура да я свалите и съхраните (все пак най-леките са по 50кг и да се вдигне на нивото на автомобила, трябват поне двама души)?

Добре, наясно съм – давай нататък

Вече сте решили, че ще взимате покривна палатка. Първото което трябва да си представите е как точно ще я използвате – дали сте семейство с деца и искате бързо разпъване и сгъване или всеки ден сте на ново място и не искате да разтуряте малък квартал около автомобила си? За семейства редовно препоръчваме палатка с мек покрив – те са достатъчно широки за да се поберат в някои случаи даже двама възрастни с две деца. Недостатък е, че доста по-бавно се събират и разпъват, но това е идеална възможност да въвлечете малчуганите в тези занимания. Освен това семействата с повече деца много рядко остават само за един ден на едно място по наши наблюдения и са ОК с по-рядкото разпъване и сгъване. Лично нашия автор Кирил, който е един родител, почти всеки ден е на ново място и въвлича дъщерите си в заниманията по палатката – така не му пречи да разпъва и сгъва палатката почти всеки ден като е с децата си.

Ако сте в керван с други джипове, то най-вероятно ще искате да вземете палатка с твърд покрив / в кутия. Същото важи и ако сте от типа хора – ставам и тръгвам. Тези палатки се разгъват и сгъват за доста кратко време – от 40 секунди до 2 минути. Ако наблягате повече на пътуването и офроуда, това е чудесна възможност след цял ден блъскане по камъните, вадене на джипа от калта просто да си опънете спалното помещение и да си отворите запотена бира от фризера… разбира се при наличие на качествена допълнителна 12V система, която може да ви помогнем да изградите с продукти на RedArc Electronics.

Мека или Твърда

Vagabond Home
Мекао или твърдо покривало за покривна палатка? Всяка си има своите предимства и недостатъци

В таблицата оставяме основни предимства и недостатъци, за да се ориентирате по-лесно. Също така, според вашия начин на бивакуване, може да допълните с ваши предимства и недостатъци.

Твърда черупка / кутияМеко покривало
Бързо сгъване и разгъванеБавно сгъване
ТежкаЛека
Ограничено място за спане – до двама души комфортноМного повече пространство
Побира по-малко спални принадлежности – обикновено до две възглавници и одеалаМного спални принадлежности като са разпределени равномерно – пълноразмерни възглавници, одеала, спални чували
Липса на предверие под което да се скриете от несгодите на природатаПоловината палатка действа като навес. Обикновено има и стая-предверие, в която могат да спят още двама души в чували и постелки или на походни легла
Липса на екстри като джобове за обувки – ако има, обикновено са вътре в палаткатаНаличие на екстри като джобове за обувки, за да стоят отвън под навеса на входа на палатката
На някои модели калната стълба се прибира вътре при спалното бельо (обикновено е в собствен калъф)Стълбата е извън спалните помещения и служи като пост за разпъване на палатката

Ами какво правим като карам много офроуд?

Това е валиден въпрос и съвсем правилно се притеснявате. Горите на Балканите няма кой да ги чисти или подкастря и често даже ние се притесняваме при някой обрасъл черен път как минаваме с Howling Moon Stargazer-a 180 ни. Наистина палатката в кутия ще ви предпази значително по-добре, но при бърза скорост рискувате да счупите кутията, което неминуемо ще е труден ремонт.

По-високото качество покривни палатки с меки покривала, които предлагаме, имат сериозно дебело покривало, като то е удържало доста сериозни и остри клони. Ставали сме свидетели на по-евтините покривала, които се късат от обикновени шипкови храсти. Освен това дори и да скъсате покривалото, палатката ви остава използваема в общия случай и все пак по-лесно може го ремонтирате в полеви условия с изолирбанд, а на по-късен етап и да го замените сравнително евтино (към момента на писането на статията за около 200-300лв според модела).

Разбира се като карате офроуд, надяваме се, че не забравяте най-важния инструмент от оборудването – моторната резачка.

Хибридни варианти

Има и хибридни варианти, които се разгъват като RodopiCamper Innova, които предоставят пространството на покривна палатка с меко покривало и лесното сгъване на такава с твърдо покривало. Съответно цените им са обаче по-високи, както и теглото им – това трябва да се вземе предвид.

RodopiCamper Innova

Монтажа – греди или покривен багажник

Платформите на Front Runner, може да намерите от нас – имат и аксесоари за лесно откачане на вашата покривна палатка.

Следващата стъпка е да се съобразите с превозното си средство – с какви греди разполагате или начини за монтаж на такива. Съвременните покривни палатки са помислени за голям набор от опции за монтаж, но все пак трябва да се съобразите с допустимото тегло на покрива на вашия автомобил, джип или ван, като в това число сложите и системата за монтаж – греди или покривен багажник. Например Hilux 2016 има капацитет от 80кг, а хардтопа на Rhinoman – 300кг (толкова е и на легена на пикапа). Тук говорим за динамично тегло – т.е. тегло което да е по време на движение. Повечето фабрични греди имат лимит от 50 до макс 75кг и ще трябва да се съобразите с тези характеристики – обикновено те вършат работа за палатки с мек покрив за до двама души или са почти на лимита на покривна палатка с твърд покрив.

Например покривните багажници на Front Runner Outfitters, които предлагаме като официален дилър за България, имат нужния капацитет и съвместимост с голям набор от превозни средства – като леки коли, джипове, ванове. Към тези багажници има и редица аксесоари като възможност за инсталиране на скоби за покривни палатки.

Прочетете повече за нашите предложения от Front Runner

Сезони на използване

Лятото – изборът е лесен
За зимата, ще трябва да планирате малко повече

Важно е да отчетете и времето, когато ще се използва покривната палатка. Ако ще бивакувате най-вече около язовири само лятото, то може да си вземете палатка с по-лек плат и добро проветрение. Ще трябва да имате предвид, че около водоеми има много повече влага и ще е добре да се справите с конденза – това става чрез повече отвори, които имат палатките на Howling Moon например. Определено палатки с твърд покрив са по-лесни за сгъване, но и с доста по-малко проверение, което пък образува конденз. Ако нямате отделно отопление (например дизелова печка), то ще трябва да отделите специално внимание на това.

Заключение

Закупуването на правилния RTT за вас може да направи или развали вашето къмпинг изживяване. Важно е да отделите време, за да разгледате всеки детайл, който можете, за да не се окажете с нещо, което не работи за вас или се разпада. Не забравяйте да направите внимателна и обмислена покупка, за да си спестите време, пари и разочарование.

Не се притеснявайте да се консултирате с нас за да вземете правилното решение за вас.

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading