Меки шегели

Шегелите са средство използвано в операциите по вадене на закъсало превозно средство. Връзват се към колана или кинетичното въже и някоя усилена точка на закъсалия 4WD (тъй нар. rated recovery point) или към щатните скоби за теглене (трябва и двете да ги обхванете, защото те не са предвидени за резки дърпания, а само за теглене).

Предлагаме меки шегели в нашия магазин.

Усилена точка на метална броня – прикачане на мекия шегел

Масово шегелите са метални, които както метално въже на лебедка, стават изключително опасни при скъсване на някоя точка по веригата за вадене – точка, шегел, въже (най-често то може да поддаде). Натрупаната кинетична енергия изстрелва шегела заедно с въжето с голяма скорост и това може да доведе до фатални последици – въжето става като камшик, а шегела си е куршум. Може да се намали кинетичната енергия с тъй наречения успокоител за въже, който се слага при такива операции над шегела или полипласта (ако правите двойна линия), но все пак желязото пак си остава опасно. Сигурно не сте виждали прерязана колона на джип от камшичен удар при скъсване на стоманено въже.

Едно от предимствата – не ги търсите в калта

Няма да говорим за предимства и недостатъци на синтетичните въжета пред металните. Това може да го отделим за друг блог или да поспорим на някоя разходка. Сега да видим меките шегели.

Предпазвайте дърветата, докато използвате екипировка да се издърпане. Утре пак това дърво ще ви спаси.
Мек шегел от Bubba Rope с информация за капацитета – този е 14.5 тона

Всъщност меките шегели изобщо не са ново нещо – използват се от години в яхтите. Направени са от ултра-як мелкулен полиетилиен (UHMwPE), подобно на много въжета (като например Dyneema®). Друго тяхно предимство е, че плуват във вода / кал, устойчиви са на гниене и най-вече са доста по-безопасни в случай на инцидент.

Разбира се тези шегели идват на много по-голяма цена – един такъв шегел, в сравнение с еквивалетен метален такъв, излиза три пъти цената му. Но както е със синтетичните въжета, така и с меките шегели.

Използват се малко по-различно от металните шегели. Вместо да се навива болт, тук имаме едно ушенце, през което се прекарва единия край на шегела. При затягане, ушенцето се свива и така не може да излезе удебеления край на шегела.

Посетете магазина ни за повече подробности за екипировка за вашите приключение!

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading