Какъв вторичен акумулатор да изберем

Когато си правим система за енергийна автономност и избираме вторичен акумулатор / батерия, може да е доста объркващо. Този наръчник има за цел да ви помогне да направите правилния избор.

Предварителни стъпки, които препоръчваме да направите, преди да изберете типа на акумулатора, е:

  • да изчислите нужния капацитет чрез нашия калкулатор
  • да изберете подходяща система според нуждите и вашето 4х4 – може да се запознаете с възможностите в наша статия посветена на темата

Стандартни оловно-киселинни

Най-евтиния вариант. Може да се използват, както стартерни така и за тягови акумулатори. Трябва да се съхраняват заредени, за да не се предизвика сулфатизация (преоцес, при който се натрупва киселина, сулфат и довежда до трайни повреди). Има акумулатори, които изискват поддръжка – да се долива електролит (обикновено дистилирана вода). Издръжливи са на температури, което ги прави подходящи за използване в двигателния отсег.

Калциеви / необслужваеми

Същата цена като оловно-киселите акумулатори. Голямо тяхно предимство е, че не е нужно да ги обслужвате. По-издръжливи са на корозия и имат по-малък само-разряд. Издръжливи са на температури, което също ги прави подходящи за монтаж в двигателния отсег.

Гелови / AGM

По-скъпи от необслужваемите акумулатори. Някои от тях не са издръжливи на високи температури, което ги прави неподходящи за вграждане в двигателния отсег – ако се спрете на тях, проверете техническите им характеристики!

Тяхно предимство е, че са по-толерантни към по-голям разряд, което няма да им съкрати живота драстично.

Друго много важно условие – имат строги изисквания за зареждане като напрежение. Ще трябва да подберете зарядно, което да е специфицирано за AGM / гелови батерии.

Оловно-кристални

Това е разработка от около 70-те години на миналия век, като за масовия потребител е популяризирана чак около 2012та година. На теория има много предимства: може да се разреди до 0V без необратими ефекти, има над 2000 цикъла, бавно само-разреждане, голям ток на зареждане (позволява по-бързо зареждане без да повреди батерията), издържа на високи температурни амплитуди (от -40 до +65 градуса по целзий). На практика все още няма много опит с тази технология в световен мащаб, заради което не е много популярна.

Литиеви

Най-скъпите батерии. Изключеително леки – на 1/3 от теглото на обикновените батерии. Може да се разредят до 20%, за разлика от оловно-киселите, които обикновено търпят до 50% разряд преди да настъпят необратими повреди в тях. Поддържат по-високо напрежение, докато им пада заряда.

Литиевите батерии се зареждат бързо, за това трябва да съобразите да сложите и по-дебели кабели за зареждане, за да не се стопи контролера.

Стопен контролер в следвие на не добре използвани жици за литиева батерия. Липсата на предпазител е допринесло за проблема – обикновено се слага по-близо до акумулатора

Важно, както и при AGM / геловите батерии, изискват зарядно със специфичен профил на зареждане, специално за литиеви батерии.

Трябва да ги пуснете през система за управление на батерията, за да не им съкратите живота. RedArc Electronics предлагат напълно работещо решение за Battery Management System (BMS), което може да намерите и при нас!

Не обичат топлината, като това може да доведе даже до тяхното запалване. За това не е препоръчително да се инсталират в двигателния отсег.

Какво зарядно да изберем

Всички зарядни, които предлагаме, на австралийската фирма RedArc Electronics, поддържат всички изброени до сега батерии. Все пак ще трябва да се съобразите и с вашите нужди, както и спецификациите на вашия автомобил.

ТипЦенаВъзможност за инсталиране в двигателния отсегТегло
ОловнаЕвтинаДаТежка
КалциеваЕвтинаДаТежка
AGM / ГелСреднаЗависи от моделаТежка
Оловно-кристалнаСкъпаДаТежка
ЛитиеваМного скъпаНЕЛека

Discover more from 4x4 Къмпинг

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading